Κυριακή 15 Μαρτίου 2009
Ο Τρελλο- Κουρτ
Στην αρχή ήταν αυτός ο περίεργος ο Ευκλείδης. Πήρε κάτι το απολύτως προφανές, , «από σημείο εκτός δοθείσης ευθείας άγεται μόνο μία παράλληλος προς τη δοθείσα ευθεία», το θεώρησε ως αληθές (όπως κι οι υπόλοιποι βέβαια, λογικό φαινόταν) κι άρχισε απ’ αυτή τη μπούρδα να παραγάγει συμπεράσματα. Θεωρήματα τα ονόμασε για να τους προσδώσει και μια κάποια αίγλη. Αν και τα θεωρήματα διέθεταν ένα κύρος, είχαν κι αυτά αδυναμίες. Φερ’ ειπείν, τους ξέφευγαν κάτι αέρια σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι υπόλοιποι ,αυτά τα δύσοσμα αέρια θα τα έλεγαν πορδές. Κατ’ ευφημισμόν, αυτός τα ονόμασε πορίσματα. Κι έτσι εξαγνίστηκαν οι κλανιές.
Τα πήραν κάτι άλλοι μισότρελλοι με την επιτυχία του Ευκλείδη και φαγώθηκαν να τού κλέψουν τη δόξα. Πρώτος, αυτό το εν δυνάμει κομμούνι ,ο Lobatchevsky. «Θα σου φτιάξω εγώ Γεωμετρία, ρε χαμένε» σκέφτηκε «που θ' αρχίζει ανάποδα και θα καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα». Από κοντά κι ένας άλλος κομπλεξικός, ο Ρήμαν και κάτι άλλοι κλακαδόροι. Και τί κατάφεραν? Απέδειξαν τα ίδια ,αρνούμενοι τον Ευκλείδη. Αυτό στην κοινή λογική λέγεται μετάθεση του προβλήματος. «Είναι μέρα σήμερα», έλεγε ο Ευκλείδης. «Όχι ρε, νύχτα είναι»,έλεγαν οι άλλοι. Και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Πως τη μέρα ακολουθεί η νύχτα και τούμπαλιν. Οι μαθηματικοί το περιγράφουν κάπως έτσι: «επίκληση του Ευκλείδη για ν’ αποδείξουμε το συμβιβαστό ενός συστήματος που αρνείται τον Ευκλείδη». Η γεωμετρία τού βλάκα του Ρήμαν αποδεικνύεται συμβιβαστή, μόνο αν και του Ευκλείδη ήταν συμβιβαστή. Πίπες δηλαδή. Που πας ρε Γερμαναρά να τα βάλεις με τους αρχαίους?
Εκεί κάπου εμφανίζεται κι η Εγγλέζικη πουστιά. Ράσελ, τον λέγανε. «Εδώ κάποιοι τσακώνονται . Κάτσε να βάλω το χεράκι μου», σκέφτηκε σαν καθαρόαιμος Άγγλος.
Κι άρχισε να τους μπλέκει με κάτι παράδοξα ,με κάτι "ποιος κουρεύει τον κουρέα, αν είναι ένας ο κουρέας", με κάτι κλάσεις , κου λου που, κου λου που(ήταν και κλανιάρης αυτός). Κι έτσι κάπως άρχισε ο εμφύλιος. Πέταξε κι η λούγκρα ο Εγγλέζος ένα «δεν λέγεται εμφύλιος, αλλά συμμοριτοπόλεμος» κι έγινε της πουτάνας!
Για να μπει τάξη χρειαζόταν ένας Γερμανός. Και βρέθηκε. Χίλμπερτ, τον έλεγαν.Αυτός πάλι ήταν οπαδός της τελειότητας. Θα έφτιαχνε ένα τέλειο σύστημα. Κάτι σαν την Αρία φυλή των μαθηματικών. Μεγαλομανής δηλαδή. Σαν τον Χίτλερ, ένα πράμα.
Τι σκέφτηκε αυτός ο ημιπαράφρων? «Δεν μπορώ να βρω άκρη με τα κλασσικά μαθηματικά?Κάτσε να φτιάξω ένα άλλο σύστημα». Και το ονόμασε μετα-μαθηματικά. Κάτι σαν τους παπάδες, δηλαδή. «Δεν ξέρετε πώς φτιάχτηκε ο κόσμος? Κάτσε να σας κατασκευάσω ένα Θεό και ξεμπερδέψαμε!» Πού να φανταστεί πως θα τον ξεβράκωνε ένας Αυστριακός! Αυτοί οι Αυστριακοί πάντα δεν τους χώνευαν τους Γερμαναράδες, κατά βάθος..
«Τι μας λες ,ρε παπάρα?», του είπε. «Να χτυπάς τον κώλο σου κάτω, πάντα θα υπάρχουν αριθμητικές αλήθειες που δεν μπορούν ν’ αποδειχθούν». Τσίνησαν οι Χιλμπερτικοί, κάτι πήγαν να μουρμουρίσουν ,αλλά ο τύπος ήταν ψυχρός δολοφόνος. Τους τράβηξε μια ξεγυρισμένη απόδειξη για την αδυναμία απόδειξης και ρούφηξαν τ’ αυγό τους.
Λοιπόν αυτό το τέρας Λογικής το έλεγαν Κουρτ. Κουρτ Γκέντελ. Πολύ τον θαύμαζα. Μέχρι που έμαθα πως τα κακάρωσε αρνούμενος να φάει, γιατί φοβόταν μπας και τον δηλητηριάσουν! Πίστεψα έναν λωλό! Και σάλταρα κι εγώ, μετά απ’ αυτό!
Υ.Γ. Ο Γκέντελ είναι αριστερά στην εικόνα, όρνια!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
σαλταρισμενος δηλωνεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήTουλάχιστον..................
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μαθηματικοί μια δόση αφηρημάδας την έχουν ... χάνονται στον κόσμο τους ... όχι τον δικό τους, των μαθηματικών ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο κείμενο usound! Έβαλες τις θεωρίες στη θέση τους.
logicomix. Σου λέει κάτι; Απόστολος Δοξιάδης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠές μας και τίποτις για τον άλλο τρελλό, τον Βίντγκενστάιν.
κι ο παππους Αινσταιν ομως , δεξια, την ειχε τη δοση του !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Απολογία. Το logicomix μου φαίνεται μπούρδα. Ενώ ο θείος Πέτρος, γαμάει!
ΑπάντησηΔιαγραφήμαπα ο λιγικομιξ, ωραια εικονογραφηση παντως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει τίποτα τρελό στο θεώρημα Godel. Εκείνο που είναι τρελό είναι το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δε λένε να το αποδεχθούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τον Einstein, επίσης η εικόνα του τρελού επιστήμονα, δεν βλέπω πώς του ταιριάζει.
Βεβαίως, λέγεται ότι εάν θεωρείς ότι μπορείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι τρελός, τότε στα σίγουρα είσαι (τρελός), αλλά έτσι είναι η ζωή.
Στη συνέλευση του ΣΕΔ πήγαν όλοι ρε συ usound;
Άσε με να μαντέψω τι θα ειπωθεί:
"Ναι, έχουμε κρίση, ναι κανείς δεν ξέρει πού τελειώνει, αλλά θα έρθουν καλύτερες μέρες".
Υπό το πρίσμα του θεωρήματος του Godel, έχουμε μια εξαιρετική περίπτωση τέτοιας προτάσεως (Godel).
Είναι αληθής αλλά κανείς δε μπορεί να την αποδείξει με βάση το αξιωματικό σύνολο των Οικονομικών (αλήθεια ποιο είναι; Είναι η Οικονομολογία επιστήμη;)
Και εφόσον κανείς δε μπορεί να το αποδείξει, έχουμε να κάνουμε με μια συνάντηση όπου θα ακουστούν αυθαίρετα συμπεράσματα και το κυριότερο ανέξοδες (;) προβλέψεις.
Φεύγω για Γρίτσα, στο εξοχικό καλού φίλου. ΕΚΕΙ να δεις τι πίπες θα ακούσω μεσημεριάτικα.
Τι είναι η Οικονομολογία? Επιστήμη? Ουχαχα! Πάντως ,τους υπηρέτες αυτής της επιστήμης τους καρπάζωνε ο εργοστασιάρχης πατέρας μου γιατί δεν ξέραν να κλέβουν την εφορία. Άσε που δεν είχαν δεύτερο πουκάμισο να βάλουν και για να μην φθείρεται το μοναδικό από το γράψιμο φόραγαν κάτι μανίκια από πάνω οι γύφτουλες!
ΑπάντησηΔιαγραφήμε την ευρεια εννοια, τα οικονομικα , επιστημη ειναι .
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ,κι ο μπακαλόγατος , υπό την ευρείαν έννοιαν, γάτος θεωρείται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν κατάλαβα τίποτε από το κείμενο (ούτε η Λούκρη να ήμουν), αλλά τουλάχιστον νομίζω ότι αναγνώρισα τον τύπο στην φωτογραφία, δίπλα στον Γκέντελ.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Ο Λυκουρέζος, σωστά ?
Γειά στην ομήγυρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω λίγο, αν και Κυριακή μεσημέρι.
Από την μια δηλώνω άγνοια του συγκεκριμένου θεωρήματος, από την άλλη μου εξάπτει το ενδιαφέρον.
Προφανώς για την απόδειξη ενός θεωρήματος χρειάζεται μια αφετηρία αξιωμάτων-προτάσεων, που τα δεχόμαστε πάει και τελείωσε. Μιλάμε για θεωρητικές προτάσεις - αξιώματα και προς απόδειξιν προτάσεις -θεωρήματα με σαφώς καθορισμένες και αποδεκτές έννοιες, και όχι για προτάσεις του είδους « υπάρχει θεός» η « έφτιαξε ο θεός τον κόσμο» που και μόνο η απουσία άμεσου εμπειρικού βιώματος στον παρελθόντα χρόνο η η ασαφής έννοια της λέξης θεός τις κάνει αδιάφορες σαν προτάσεις
Α) Σε ποια αξιώματα βασίστηκε ο Goedel ;
Θέλω να πω αν δεχόταν κάποια διαφορετικά αξιώματα θα ευσταθούσε το αποδειχθέν;
Β) Η ουσία του θεωρήματος Goedel είναι ότι ανεξάρτητα από το ποια και πόσα αξιώματα δεχόμαστε πάντα θα υπάρχουν προτάσεις μη αποδείξιμες; Και το ποιες θα είναι αυτές, η ποσότητα και το περιεχόμενό τους εξαρτώνται από την ποσότητα και το είδος των αρχικών αξιωμάτων;
Γ) Να το επεκτείνω λίγο, τα αξιώματα του Goedel συνεπάγονται εφαρμογή του μόνο στην αριθμητική και την άλγεβρα;
Σύντομος και περιεκτικός όπως πάντα
Ζαρα
ΥΓ swear εμένα με το καπέλο που φοράει σε κάτι τύπους σε σαφάρι μου μοιάζει, βέβαια είναι και το περιοδικό στο χέρι και μπερδεύει
Ολόσωστα! Χωρίς τα γυαλιά του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπύρο, ορθές οι απορίες ,αλλά δες πρώτα αυτό εδώ! Πώς ξεγλιστράω ο πούστης!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.hms.gr/apothema/?s=sa&i=4479
To δικο μας το παλληκαρι ο Καραθεοδωρη κολλαει πουθενα στο θεμα ή δεν ανακατευτηκε στους καυγαδες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτ, αν και συνμπλόγκερ, μου φαίνεται πως δεν παρακολουθείς το μπλογκ σου. Ο Αλή μπαμπά τάχει πει όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://alibaba.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=10714&blid=207
Μαλιστα.Δεν ηξερα οτι εχει βγαλει ανακοινωση η Ακαδημια...Αφου ειμαι νεοκοπος εξωκοινοβουλευτικος υπουργος ανευ χαρτοφυλακιου,που να το ξερω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμπληρωσω σε αυτα που λενε τα παιδια της Ακαδημιας κατι.Λενε:"Το 1919 συναντάται κατόπιν προσκλήσεως στο Παρίσι με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος του αναθέτει την σύνταξη υπομνήματος για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Σμύρνη."
Σωστο.Αλλα ΟΧΙ ΜΟΝΟ στον Καραθεοδωρη.ΚΑΙ στον Ιωακειμογλου,τον μετεπειτα καθηγητη Φαρμακολογιας ανεθεσε την οργανωση του Πανεπιστημιου Σμυρνης.
Αυτό που κατάλαβα, είναι ότι δεν πρόκειται περί ξεγλιστρήματος αλλά με εκδικείσαι επειδή γράφω μεγάλα κείμενα, και με βάζεις να διαβάσω ( ενδιαφέροων ο σύνδεσμος )
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς και δεν θα το αφήσω έτσι
Προηγείται η άμεσα υλική τροφή αυτή την στιγμή
Νέωπα, σου ανατίθεται η ανάρτηση άρθρου περί Ιωακείμογλου. Κι αν σου γράψει κανείς σχόλιο, να με αφοδεύσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τι είναι η Οικονομολογία? Επιστήμη? Ουχαχα! Πάντως ,τους υπηρέτες αυτής της επιστήμης τους καρπάζωνε ο εργοστασιάρχης πατέρας μου γιατί δεν ξέραν να κλέβουν την εφορία. Άσε που δεν είχαν δεύτερο πουκάμισο να βάλουν και για να μην φθείρεται το μοναδικό από το γράψιμο φόραγαν κάτι μανίκια από πάνω οι γύφτουλες!"
ΑπάντησηΔιαγραφήKe mou to pezete ke aristeri, mi xeso
Ligi tsipa re, ta kseraso mesimeriatika
Βρε ουτε το κειμενο ουτε την φωτο καταλαβες εσυ,swear!Ποιος Λυκουρεζος μωρε,ο Σβαϊτσερ ειναι,ετσι βλεπουν οι 10/10 αμφω?
ΑπάντησηΔιαγραφήβρε αντε να κοιταχτειτε σε κανα οφθαλμιατρο, ο David Livingston ειναι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσυ Ανωνυμε, για kalampalikis μου μοιαζεις . χαθηκε αυτο το παιδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλειται ο χρηστης ανωνυμος οπως προβει αμεσα σε μεγαλη καταναλωση υγρων,καθοτι με τις πολλαπλες απεκκρισεις του διαταραχθηκε η ισορροπια των ηλεκτρολυτων του και μπαζουν απο παντου οι κρισεις του.Μονο ενας βαρια αφυδατωμενος δεν μπορει να διακρινει ποτε σοβαρολογει ο usound και ποτε οχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήAνώνυμε ΒΛΑΚΑ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε πανηλίθιε, ανεγκέφαλε, κρετίνε, βόϊδι όρθιο, στουρνάρι/σκατότουβλο σε συσκευασία ενός, βρε στραβούλιακα, βρε χαμένο κορμί, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να είσαι τόσο βλάκας ? Ναι, είναι δυνατόν. Άντε μετά να καταλάβεις τον εμφανή σαρκασμό στο σχόλιο Usound. Βρε παλιομαλάκα, ο συνέταιρος για να σπουδάσει δουλεύει από μικρό παιδί. Ζώον. Ούτε εργοστασιάρχη πατέρα είχε, ούτε βιομήχανο, ούτε εφοπλιστή. Ούτε καν οικονομολόγο. Άνθρωπος του μόχθου ήταν ο πατέρας του και τραβιότανε σαν το λάστιχο για να τα φέρει βόλτα. Το ίδιο και ο δικός μου πατέρας, πανίβλακα. Εμείς το παίζουμε αριστεροί κι εσύ το παίζεις όλη μέρα, πιτσιρικά αγάμητε. Τράβα ξέρνα τώρα, τα ξύδια που κατέβαζες χτες βράδυ, με το χαρτζιλίκι του μπαμπάκα σου. Φλώρε.
Εγώ στα είπα ευγενικά. Κάτσε να έρθει ο συνέταιρος και να δεις τί έχεις ν' ακούσεις.
Τι ειναι το σκατοτουβλο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαμώτο, ξέχασα να γράψω ΟΛΟ το κείμενο με ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Υποτίθεται ότι ΟΥΡΛΙΑΖΩ τόση ώρα, έξαλλος από το σχόλιο του Ανώνυμου Κωλοπαιδαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤ σκατότουβλο είναι πλίνθος, κατασκευασμένος όπως ένα κοινό τούβλο, αλλά με πρώτη ύλη σκατά αντί για άργιλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Έχεις ακούσει μερικούς πού βαρυγκομούν για το στεγαστικό δάνειο που έχουν πάρει και μονολογούν "μια ζωή θα το πληρώνω το σκατόσπιτο" ?
Ε, αυτά τα σπίτια είναι χτισμένα με σκατότουβλα.
Ηρεμησε,μην τον βαρας τον ανωνυμο μπουζουκοκεφαλο,αν φαει καμμια ξωφαλτση στην κεφαλα και του την ανοιξεις θα γεμισει ο τοπος αχυρα.Και ποιος τα μαζευει μετα.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά κάναμε όλοι λάθος, Λούκρη, ακόμη κι εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τύπος της φωτογραφίας, δίπλα στον Γκέντελ, δεν είναι ούτε ο Λυκουρέζος ούτε ο Σβάϊτσερ ούτε ο Λίβινγκστον.
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι.
Καταλαβα...Λιθοι,πλινθοι και κεραμος ατακτως ερριμενα(και οχι το λαθος ειρημενοι), που λενε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρηγορησου,ουδεις ασφαλτος.Ουτε καν χωματοδρομος,θα ελεγα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού είναι αυτός ο Ζάρα? Ακόμα διαβάζει? Δεν θα του βάλω διαγώνισμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧε, χε, εύγε, βαδίζετε την οδόν. Καλ΄πο το θεώρημα της μη-πληρότητος και λίαν ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως καθώς έβαλε τέλος εις τα όνειρα των νεοπλατωνιστών δια τα μαθηματικά ως τη γλωσσα του συμπαντος. Λογίκον που αντέδρασε ο Ρασελ, του οποίου την ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας, ως προς την ανάλυσιν της μαρξιανής αιρέσεως, οφείλει να γνωρίζει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος (τυγχάνει να συμφωνώ με αυτό το κομμάτι, αν και γενικώς η σχολή του Alfred North Whitehead δε με εμπνεει λόγω του δυσχερώς κρυπτομένου ύ αντι-Αριστοτελισμού της - παρά το ότι ο AWN υπήξε εώς και πρόεδρος της Αριστοτελικής Εταιρίας εν Λονδίνω). Τώρα βεβάιως άλλοι θα ειπούν ότι ήτο ο Wittgenstein που έβαλε την οριστική ταφόπλακα εις την προσπάθεια του Principia Mathematica, αλλά αυτά είναι και γούστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε θα σχολιάσω περαιτέρω την ουσίαν του κειμένου (καλό άλλως τε) δια να αποφύγωμεν τα νου Νεύτωνος. Θέτω προς προβληματισμόν ωστόσο ουχί μονον το τι είπε κάποιος, αλλά και το ερώτημα "δια ποίον λόγον γνωρίζωμεν τον τάδε και ουχί τον δείνα?". Ερώτημα που έθεσα και εις το του Νεύτωνος - ταιριάζει κιόλας, λόγω Principia.
Για σχολίασε την ουσία, Θρασύβουλα. Γιατί με τα ανούσια δεν έβγαλα και πολύ άκρη. Χε, χε!
ΑπάντησηΔιαγραφήOK. O Αλβέρτος ως συνήθως λέτσος, ο Κουρτιος πιο καλοενδεδυμένος. Κατέληξε πράγματι υπό του συνδρόμου καταδιώξεώς του. Α, ναι, το όριον της αντιλήψεως είναι η τρέλα, ασφαλώς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚικιρίκουουουου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧε, χε, ακριβώς. Ο mc θα σχολιάσει αργότερον... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ MC σχολίασε ως φαντομάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ζάρα βάζει διαγώνισμα , δεν του βάζουνε, χεχεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγωνιστική μύγα ( η ΜΙΓα αν προτιμάτε)
Δυό ποδηλάτες, ο usound και ο swear αρχίζουν ταυτόχρονα να κατευθύνονται ο ένας προς τον άλλον, ξεκινώντας από δύο πόλεις που απέχουν 40 χιλιόμετρα. Ο usound ποδηλατεί με σταθερή ταχύτητα 23χιλ/ώρα και ο swear με ταχύτητα 17 χιλ/ώρα. Πριν ξεκινήσουν μια μύγα κάθεται στή μύτη του usound. Ξεκινάνε μαζί πρός τον swear αλλά η μύγα είναι πιο γρήγορη, πετάει με 40χιλ/ώρα. Μόλις φτάνει η μύγα τον swear ακαριαία αλλάζει κατεύθυνση και πετά προς τον usound με 30 χιλ/ώρα. Μόλις τον φτάνει ξαναστρίβει κ.ο.κ. Τι απόσταση πέταξε η μύγα μέχρι να συναντηθούν ο usound και ο swear;
ο swear έχει πάντα κόντρα τον άνεμο
ΥΓ τα ονόματα των ποδηλατών είναι εντελώς συμπτωματικά. Η μύγα δεν έχει όνομα.
Δε μου λες! Η μύγα θεωρείται αβαρής?
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε σεις τι είναι αυτά που γράφετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός ο τύπος στα δεξιά είναι ο περίφημος καθηγητής Eliot (γνωστός φυσικός, με γνώσεις οικονομικών και συνεργάτες ονομαστούς μαθηματικούς όπως τον Fibonacci) λίγο πριν κάνει την παρουσίαση της θεωρίας του ... η σχετικότητα του κύματος, ανεβαίνω κατεβαίνοντας, ήρθε η ώρα να σας πνίξει το C το καταστροφικό.
Αυτός ήταν ο πρώτος τόμος ... ο δεύτερος τόμος είχε τίτλο .... επιμηκύνοντας συστέλλοντας τον πεντακυματικό σχηματισμό.
Μα καλά εγώ θα σας τα λέω όλα??
Ζάρα, τόλυσα! Η λύση εδω
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://majman.net/fly_loader.html
καλά αυτός σκότωσε τη μύγα! έτσι τα έλυνε τα προβλήματα πάντα και στις ταλαντώσεις του εκκρεμούς έκοβε το σπάγκο!
ΑπάντησηΔιαγραφήzara, μην ξαναβάλεις τέτοιο πρόβλημα, εξαφανίστηκαν όλοι! Τρέχουν να βρουν φροντιστήριο να κάνουν εγγραφή αλλά τι το πέρασαν! Δεν είναι φαρμακεία να διανυκτερεύουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μύγα θα διανύσει μηδενική απόσταση καθώς η μύτη του usound έχει μήκος 40 km.
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλαξε το σε Πινοκιο .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύη όταν το λύσει κάποιος θα βάλω την μύγα να ξεκινάει από τον άλλο ποδηλάτη, να ξεκινάει ανάποδα στον αέρα, στην τρίτη παραλλαγή θα βάλω δυό μύγες κ.ο.κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την άλλη φορά που είπες για τα διαλυτικά αλλά αυτό που έγραψες μου βγάζει διαλυτικά με τόνο, τα διαλυτικά χωρίς τόνο πως είναι;
Καληνύχτα , η λύση το πρωί με τη δροσιά...
Yπάρχει σφάλμα στην εκφώνηση :
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Usound ΔΕΝ ξέρει ποδήλατο.
Κι ο swear δεν μπορεί να κάνει πετάλι με κόντρα άνεμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαλυτικά χωρίς τόνο πατάμε ταυτόχρονα shift+enter αφήνουμε και στη συνέχεια πατάμε το φωνήεν. πχ. ϊ , ϋ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνάλυση πληκτρολόγησης, λέγεται αυτό.Βρε, πού καταντήσαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαλυτικά χωρίς τόνο πατάμε ταυτόχρονα shift+enter αφήνουμε και στη συνέχεια πατάμε το φωνήεν.
ΑπάντησηΔιαγραφήπχ, Ποπάϋ
Swear γύρισέ το κι εσύ στο τελείως μουρλό να φτιάξουμε κανένα χλιδάτο τρελοκομείο και να κλείσουμε όλους τους δήθεν λογικούς απέξω. Άμα έχουμε και κάμποσα τρελά μουνιά μαζί μας, σε δέκα χρόνια που θα ξανανοίξουμε τις πόρτες θα έχουμε τελειώσει εκείνη την γαμημένη χρονομηχανή του Τέσλα και σε flashback θα γεμίσουμε τον πλανήτη με πεινασμένους Τυραννόσαυρους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠ.χ: καϋλα.Αλλιώς, καϊλα.Εκ του ρήματος καίω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί ρε Μάρκο, μ' άφησες απόξω? Για λογικός σου μοιάζω?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά shift + enter έγραψα; λάθος! shift + τόνος εννοούσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι οι μουρλοί χωράνε...
ΑπάντησηΔιαγραφήσωστή η παρατήρηση, το ποδήλατο του usound έχει βοηθητικές ρόδες
ΑπάντησηΔιαγραφήw1=40, w2=30, u=23, v=17, s0=40.
ΑπάντησηΔιαγραφήλ=t'/t σε κάθε "κύκλο" = (w1-u)/(w2+u).
Συνολικά, Τ=sum (t+t')=s0/(u+v) και
S=Τ(w1+λw2)/(1+λ) = 37,57143.
Μη μου πείτε τι κερδίζω. Ξέρω.
ok, dekti i signomi
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις καταξιωθεί και εχεις κερδίσει την καθολική αναγνώριση του blog. Επιβεβαιώνεται εκ νέου μετά και την απάντηση που είχες δώσει για τον Μπαρλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστό το αποτέλεσμα αν και κατά τι με μπερδεύει ο τρόπος και η παρουσίαση, αλλά εγώ θέλω κάτι πιο απλό , κάτι σαν πρακτική αριθμητική
Μέχρι να συναντηθούν οι ποδηλάτες πέρασε 1 ώρα (απλό )
t1 ο χρόνος που πετάει η μύγα σύμφωνα με τον άνεμο ( κατεύθυνση usound )
t2 ο χρόνος που πετάει αντίθετα με τον άνεμο
Πετώντας σύμφωνα με τον άνεμο κάνει 23 χιλιόμετρα παραπάνω από ότι κάνει πετώντας αντίθετα με τον άνεμο
Διότι 23 είναι τα χιλιόμετρα που κάνει σε μια ώρα ο usound από την μύτη του οποίου ξεκινάει η μύγα. Όταν η μύγα, μετά την εκκίνηση ξανασυναντάει τον usound, μέχρι τότε η διαφορά της απόστασης που κάνει στις δύο κατευθύνσεις είναι τα μέχρι τότε χιλιόμετρα του usound. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που τον ξανασυναντάει. Άρα στην τελική συνάντηση η διαφορά της απόστασης που έκανε η μύγα στις δύο κατευθύνσεις είναι τα συνολικά χιλιόμετρα του usound, δηλαδή τα 23.
Άρα t1+t2=1
40t1-30t2=23
Λύνουμε το σύστημα και βρίσκουμε t1=53/70 και t2=17/70
Άρα η απόσταση που διήνυσε η μύγα είναι
40x 53/70 + 30 x 17/70 = (37+4/7) χιλιόμετρα
Ξέρεις ποια είναι η διαφορά; Στην δική σου περίπτωση χρειάστηκε κάποια σπιρτάδα για να παρθεί το 23, ενώ στη δική μου ήταν απλώς τυφλοσούρτης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα τη δεύτερη εξίσωση που έγραψες.
40t1-30t2=23*1 ή w1t-w2t'=u(t+t') δηλαδή
t'/t=(w1-u)/(w2+u). Είναι απλώς ισοδύναμες.
Φαντάσου τώρα ένα δάσκαλο να μας λέει "αυτή η άσκηση έχει ένα λεπτό σημείο που αν το 'πιάσεις', τότε θα είναι παιχνιδάκι η λύση της".
Θυμήσου πόσο συχνό ήταν αυτό στα σχολικά χρόνια. Ε! απλώς έδωσα αυτήν τη λύση για να φανεί ότι πολλές φορές δε χρειάζεται να ζορίζεται κανείς.
Εμένα άλλο με απασχολεί. Να σορτάρω την ΕΤΕ στην τρίτη κορυφή στο ωριαίο, ή θα πάρω το τρίτο το μακρύτερο;
Παρέμβαση κι ας στενοχωρηθεί ο φίλος μου ο Ζάρα. Παρά την εξήγησή του, η λύση του είναι περισσότερο μπλα μπλα παρά συμβολική. Τα μαθηματικά είναι λιτά.Μπαμ και κάτω . Γιατί νομίζεις, Σπύρο, πως δεν χωνεύω τον συνέταιρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦάντομ, στα μαθηματικά δεν παίζεσαι! Όσο για τ' άλλα , όποιος πηδάει πολλά παλούκια.......
Χεχε, να μην ακούσετε για σορτάρισμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ η λογική του στις περιπτώσεις σχετικά "μεγάλης" ανόδου είναι πολύ απλή: "Για άλλη μια φορά, έχασα την κίνηση. Άραγε εκείνοι που την έπιασαν τι σκέφτονται να κάνουν;"
Συνήθως εκείνοι που έπιασαν "πυθμένα" είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για δύο λόγους: α) το έχουν ξαναδοκιμάσει και αστόχησαν, α->β) θέλουν να εγγράψουν κέρδη.
Είναι αρκετά "νευρικοί" λοιπόν και ανά πάσα στιγμή μπορούν να γυρίσουν αρνητικοί ως προς την συνέχεια της ανόδου. Αυτό επιπλέον το γνωρίζουν και όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν στην άνοδο οπότε και εύκολα τους "πετάνε" με μικρά κέρδη. Εκεί λοιπόν, μπορεί κανείς να τσιμπολογήσει κάτι προς τα κάτω ή και κάποιες φορές να τσιμπήσει ξέρετε τι.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσίμπα εσύ, να μασαμπουκώνω εγώ! Εσύ έχεις τον κίνδυνο να πας από ασιτία, εγώ από σκασμό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε μπλουζ, να το σβήσω? Εσύ ξέρεις τα όρια. Αν πάρει φόρα κανας βλαμμένος ανώνυμος και σηκώσει κάτι πιό χοντρό, τι θα κάνουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε ξέπνοε ποδηλάτη usound δεν μπόρεσες να λύσεις την άσκηση και δημιουργείς εντυπώσεις; Μήπως η συμβολική λύση του Φάντομ δεν θέλει εξήγηση; Αυτό το λ εσύ το κατάλαβες αμέσως γιατί ισούται με εκείνο τον λόγο των ταχυτήτων; Δεν θέλει εξήγηση , άρα μπλα μπλά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμβολική λύση λοιπόν
========================================
v1=23, v2=17, s0=40, v3=30, v4=40
t1+t2= s0/(v1+v2)
40t1-30t2=23
Sm=40t1+30t2
Άρα λύνοντας το σύστημα t1==53/70 t2= 17/70
Sm=37,57143
========================