Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Ο Σαλταδόρος


Tο σαράβαλο φορτηγό τα ‘παιξε στον ανήφορο. Κώλωσε σαν την πουτάνα μπρος στο νταβατζή της. Έπρεπε κι αυτήν την αριστερή στροφή να πάρει. Είχε ντουμανιάσει η μισή Ιερά οδός.
Η συμμορία των πιτσιρικάδων την είχε ανθιστεί τη δουλειά. Εδώ υπήρχαν κελεπούρια αφύλαχτα. Οι φρουροί ψιμάρια ,σαν κάτι τύπους που περιμένουν να κονομήσουν απ’ την τεχνική ανάλυση. Κι η καρότσα τίγκα στο πράμα. Τί ψωμιά, τί κρέατα, τί τυριά ,τί αλεύρια!
Σάλταραν σαν ιαγουάροι . Τα τσουβάλια πετιόνταν στο δρόμο με ταχύτητα αστραπής. Η υπόλοιπη μαρίδα μάζευε δαιμονισμένα. Εντός διλέπτου ο οδηγός αντιλαμβανόταν την ιπποδύναμη του σαράβαλου να αυξάνει περίεργα. Κι όταν έφτανε στον προορισμό του, χάζευε σα χάνος την άδεια καρότσα.
Την ίδια ακριβώς στιγμή στη Θεσσαλονίκη ένα άλλο Ξυπόλητο Τάγμα αγοριών του Ορφανοτροφείου ξεψίλλιαζε το καμιόνι κάποιων Φρίτσηδων.
Οι σαλταδόροι είχαν αρχίδια και ψυχή. Σούφρωναν στο πι και φι τις κουραμάνες των Δυνάμεων Κατοχής , έτρωγαν όσο μπορούσαν να φάνε ,κουβαλούσαν όσα μπορούσαν να κουβαλήσουν και την υπόλοιπη μάσα τη μοιράζονταν οι περαστικοί.
«Τρεις φίλοι απ’ το Βύρωνα με τρύπιο παντελόνι
Χωρίς να κάνουν σαματά κουρσέψαν το καμιόνι
Και μύρισε Θεούλη μου ο δρόμος μακαρόνι
Σταδίου και Αμερικής μέχρι Κολοκοτρώνη»

Αν τώρα στη θέση των δυνάμεων κατοχής βάλεις τον Ελληνικό λαό και την κουραμάνα τη βαφτίσεις φόρο, εύκολα βρίσκεις τους αντίστοιχους σημερινούς σαλταδόρους. Χωρίς τ’ αρχίδια ,όμως , να παίρνουν τη θέση του ουσιαστικού. Αν τ’ αρχίδια χρησιμοποιηθούν ως επίθετο ,δένουν στον προσδιορισμό των πολιτικών σαλταδόρων.
Οι σαλταδόροι ήτανε μερακλήδες τύποι. Όσα κονομούσαν απ’ την πώληση των κλεψιμαίικων, τα έτρωγαν στην καλοπέραση. Και την κουστουμιά τους και το πατούμενό τους και την γκομενίτσα την πεουλοπνίχτρω γούσταραν. Και καλά έκαναν. Δουλεμένα τα είχαν. Μα θα μου πεις τα έκλεβαν. Άντε συ, ρε χέστη, να σκαρφαλώσεις σε γερμανικό φορτηγό εν κινήσει, να μη σε πάρουν είδηση, να ξεφορτώσεις και να την κάνεις. Ή μήπως νομίζεις πως αν σε τσάκωναν στα πράσα, σε πήγαιναν στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα και ξεκινούσε η διαδικασία του Αυτόφωρου; Την έτρωγες τη σφαίρα στο Δόξα Πατρί και κοίταζες τα ραδίκια ανάποδα. Χέστη, ε χέστη , ακριβολόγε!
Και μου την πέφτει καμιά φορά στο μπλογκ ο συνέταιρος γιατί μ’ αρέσουν τα τσίφτικα τα ρούχα. Ξέρεις, ρε ανιστόρητε, πώς κυκλοφορούσαν το βράδυ οι σαλταδόροι; Στην πένα ντυμένοι. Ή τον έχεις για μαλάκα το Γενίτσαρη που έγραψε το
«Ζηλεύουνε δεν θέλουνε ντυμένο να με δούνε
μπατίρη θέλουν να με δουν για να φχαριστηθούνε"
Οι ‘έντιμοι’ έμποροι τότε ,τους σαλταδόρους τους λέγανε κλεφτρόνια. Όπως οι σημερινοί μεγαλομπακάληδες τα μπατιράκια που τσουρνεύουν καμιά κονσέρβα από κάνα ράφι. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα. Εκείνους τους «έντιμους» ο λαός τους ονόμασε μαυραγορίτες. Κι οι σαλταδόροι έγιναν ο ύμνος της Κατοχής.
Με φτιάχνουν, που λέτε, κάτι τέτοια. Και κάθομαι κι απαγγέλλω στιχάκια:
«Θέλω κουκούλα να φορώ, όχι προδότη μα Ζορό, στα "σούπερ" να μπουκάρω.
Όρυζα και ζυμαρικά, εδώδιμα, αποικιακά στο δρόμο να σουτάρω.
Μια τέτοιου είδους εκτροπή θα έκανα χωρίς ντροπή κι ας είχα επιπτώσεις.
Ο Γαβριήλ κι εσύ μαζί, πάμε σε κάποιο μαγαζί, για απαλλοτριώσεις».

Kι ο συνέταιρος, σαν μ’ ακούει, μ’ αρχίζει στην καζούρα:
«Εσύ δεν είσαι ποιητής, δεν είσαι δικηγόρος.
Είσαι κλεφτοαρματολός, αντάρτης στο Βελούχι,
ατρόμητος της Κατοχής έφηβος σαλταδόρος,
που την ορμή σου τρέμουνε του πλούτου οι ευνούχοι.
Είσαι Ακρίτας Διγενής, νησιώτης μπουρλοτιέρης,
Σουλιώτης απροσκύνητος, τρανός Μεσολογγίτης,
του Σολωμού ο Πόρφυρας, του Ελύτη ο Λευτέρης,
της θείας Καλβικής Ωδής ο Ιερολοχίτης».


14 σχόλια:

  1. Κοίτα, άμα είναι να μπουκάρεις σε κάνα σουπερ-μάρκετ, ειδοποίησέ με εγκαίρως, να σου δώσω και μια λίστα με τα ψώνια αυτής της βδομάδας, διότι έχω βελάξει στα έξοδα. Κάθε ελάφρυνση ευπρόσδεκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σαλάμι το θέλεις Νίκας ή ό,τι βρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο,τιδήποτε, αρκεί να μην είναι από καιρό ληγμένο. Πρόσεξε τώρα τί συμβαίνει :
    Η Λούκραινα, μόλις αντελήφθη ότι επιτρέπεται η πολλαπλή ψήφος (σοβαρό λάθος του διοργανωτή αυτό, για σένα το λέω Usound), πλακώθηκε με τις κολλητές της να ψηφίζει τις αντιπάλους, μπας και συμμαζέψει το ΤΕΡΑΣΤΙΟ, το ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ, το ΧΑΩΔΕΣ -μέχρι τη στιγμή εκείνη- άνοιγμα της ψαλίδας. Έτσι, μοιραία την πληρώνουν οι καψερές Nantia, Εύη και Απολογία, αθώα θύματα της σατανικής Λούκραινας Ντε Σπέλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρά ταύτα σάλταρε απ' την αρχή στην πρώτη θέση και δεν την αφήνει με τίποτα. Το ποτάμι της λαίκής οργής ξεχείλισε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελειο πολυ καλο μοναδικο
    GROUSE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνέταιρε πάμε στοίχημα πως, αν γράψει σχόλιο η Λούκραινα, θα ρωτήσει για την πεουλοπνίχτρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έτσι ωμά και απροκάλυπτα όπως το έθεσες, φοβάμαι ότι η σχεδιαζόμενη ερώτηση απεσύρθη, πριν την υποβολή της.

    Άλλωστε, το στοίχημα εξ ορισμού προϋποθέτει απόκλιση εκτιμήσεων. Εδώ υπάρχει πλήρης σύγκλιση, άρα δε νοείται στοιχηματισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστά. Ρητορικόν το στοίχημα................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσέξατε ότι μετά το ερωτηματολόγιο περί κολλιτσίδας του μπλογκ, όλες σκοτωνόμαστε, ποια θα εμφανιστεί λιγότερο στο μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πισω και σας εφαγα,βρε!Σιγα που θα ψηφισω εναντιον μου,η πρωτη θεση μου ανηκει.Ιστορικα και μονο αν το δειτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Usound,εγραψες!Απο τα καλυτερα σου το σημερινο,γεματο ψυχη κι ανθρωπια.Εξαιρετικο κειμενο,τελεια ισορροπημενο αναμεσα σε συγκινηση και χιουμορ.
    Θα μου λειψετε,παιδες,ως την Τριτη του Πασχα.Θα ειμαι διχως υπολογιστη και θα ζηλευω οσους θα εχουν την χαρα να επικοινωνουν με την παρεα.Πολλες ευχες για ξεκουραστες διακοπες και προσοχη στο αρνι.Με ρεγουλα,μην σας πιασει κοψιμο!
    Οσο για την πεουλοπνιχτρω,τι να ρωτησω?Ποσα εγραψε το κοντερ της?Σκασιλα μου!Σιγα να μην ασχοληθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λουκρητία

    Ησουν,εισαι και θα εισαι ΠΑΝΤΑ η πρωτη φιρμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. στραβώθηκα. Ανάψτε το φως. Μην περιμένετε το μ. Σάββατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή