Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Της πάπιας τα καμώματα

Η πάπια είναι πτηνό. Πουλί δηλαδή. Αλλά απ’ τα πουλιά που δεν αντέχουν τις μεγάλες πτήσεις. Κάτι σαν το πουλί τού γείτονά μου του μπάρμπα Θόδωρα.
Η πάπια είναι παμφάγα. Σαβουρώνει ό,τι βρει στο διάβα της. Αφού πολλοί πιστεύουν πως η ετυμολογία της λέξης Πάπας έλκει την καταγωγή της απ’ την πάπια.
Η πάπια είναι και κωλόφαρδη. Γεννάει 40-50 αυγά το χρόνο. Και τι αυγά! Να σου γίνεται ο πωπός σφυρίχτρα.
Η πάπια όταν τα κάνει, τ’ αυγά της, λουφάζει. Σε αντίθεση με την κότα που χαλάει τον κόσμο με τα κακαρίσματά της. Εξ ου και το γνωστόν «αυτός κάνει την πάπια». Κάποιοι άσχετοι το πήραν και το μετέτρεψαν σε «αυτός κάνει την κότα». Καμμία σχέση. Αλλά θα μου πεις, ξέρεις πόσοι μοιάζουν του Αλαβάνου στη γνώση της Ελληνικής;
Κοντά στην ουρά φέρει έναν αδένα, με τον οποίο εκκρίνει μία λιπώδη ουσία. Με το ράμφος της η πάπια αλείφει αυτό το υγρό σε όλο της το σώμα, καθιστώντας αδιαπέραστο από τα νερά το φτέρωμά της.
Που σημαίνει πως η πάπια είναι αδιάβροχη. Τη φτύνεις, τη μουλιάζεις, την μπουγελώνεις, η πάπια στα από τέτοια της. Γι αυτό κι αν προσέξεις πολιτικό σε ζωολογικό κήπο, θα τον δεις να ταΐζει συνέχεια τις πάπιες. Τους έχει μια αδυναμία.
Υπάρχουν διάφορες φυλές κατοικίδιας πάπιας. Η αγριόπαπια (νήσσα η βοσκάδα) είναι αποδημητικό πτηνό, δηλαδή μεταναστεύει σε νοτιότερες περιοχές κατά τους χειμερινούς μήνες. Ζευγαρώνει την άνοιξη, κατά την επιστροφή της σε βορειότερες περιοχές Η πάπια αυτή ονομάζεται και Τατούλης.
Γνωστά είδη πάπιας είναι επίσης η νήσσα η χονδροκέφαλος ή Βενιζέλος, η βαλανοφάγα ή Αλέκα, η αμερικάνικη ή Γιωργάκης, η Πηνελόπη ή Γκερέκου , η Βρεττανική πάπια ή Λούγκρα και άλλα.
Οι χρήσεις της πάπιας και των παραγώγων της είναι πάμπολλες. Ας δούμε τις πιό χαρακτηριστικές..
1. Πάπια γλωσσοδέτης: "Μια πάπια μα ποια πάπια, μια πάπια με παπιά". Μ’ αυτή τη φράση έκανε προπόνηση ο Σημίτης, όταν ήταν να βγάλει λόγο.
2. Πάπια όχημα. Το γνωστό παπάκι. Δίκυκλο εύχρηστο, οικονομικό και σχετικά ασφαλές. Προϋποθέτει ,βέβαια, την εκμάθηση ισορροπίας γι αυτό και δεν συνιστάται σε ανεπίδεκτους μαθήσεως.
3. Πάπια γεννητικό όργανο. Εχρησιμοποιείτο κυρίως παλιά κατά το μπανιάρισμα μικρών κορασίδων. «Κατσε να σου πλύνω, κουκλίτσα μου, το παπάκι σου». Η φράση αυτή ακόμη διερευνάται. Τί σχέση μπορεί να έχει το αιδοίον με την πάπια; Στο σχήμα δεν της φέρνει, συνήθως γίνεται μούσκεμα και κολύμπι δεν ξέρει. Ίσως λόγω της παμφάγου ιδιότητός του.
4. Πάπια χαβούζα. Λεμβοειδές κατά το σχήμα σκεύος όπου οι αδύνατούντες να εγερθούν εναποθέτουν τα απόβλητά τους
5. Πάπια συνταγή. Κύριος εκπρόσωπός της η πάπια Πεκίνο.
6. Πάπια λέσβω. «Σε μια λίμνη με παπιά, μια πάπια ξεφαντώνει τρελά... πα πα πα πα πα πα πα! Μα τον πάπιο δεν κοιτά, απά πα πα πα πα πα!...»
Μ’ αυτά και μ’ αυτά θυμήθηκα κι ένα τραγουδάκι που έχει παπάκι μέσα. Αυτό το παπάκι πολύ το γουστάρω.


15 σχόλια:

  1. Λείπει η συνταγή, πάπια με πορτοκάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράπονο το' χω απ' όλες σας. Καμία δεν διαβάζει προσεκτικά τα κείμενα. Είπαμε "κύριος εκπρόσωπος" η Πεκίνο. Στο κολλητσιδογκάλοπ, όμως, καλά τα πήγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο γκάλοπ, αλλά η Λούκρη με τρώει λάχανο κι ας κάνει την πάπια, με την απουσία της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως φωναζει η παπια τον αντρα της?
    παπιο αγαπη μου

    η χήνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τρελλός αναγορεύεται σε επίτιμο μέλος του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιός δημοσιογράφος αποκαλούσε τη σύζυγό του παπάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παπακι η πιπακι,ο γυαλαμπουκας ετρωγε φρεσκο φιλετο παπιας στα 60 του..μαγκια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά να βλέπεις, Χάρε, που με λες γεροντοξούρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aπαπαπα κατι TΡΕΛΛΟκουτσομποληδες !
    Μια ερωτηση εκανε η evie ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βαλανοφάγα?Η Αλέκα?Απο το....βελανίδι η απο την βάλανο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή