Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Με λένε "λύσ' το".




Είναι πολύ μαλάκας ο κόσμος στην τελική. Εγώ, να πούμε, είμαι δικαστικός. Πλακώνονται κάποιοι κι έρχονται σε μένα να τους πω ποιος έχει δίκιο. Και προσπαθούν να με πείσουν με επιχειρήματα τα οποία , συνήθως, είναι κοινές παπαριές. Κι είμαι κι υποχρεωμένος να τους ακούω. Γι αυτό πληρώνομαι άλλωστε. Το πιο βαρετό είναι πως πρέπει να γράψω και σκεπτικό για την απόφαση που έχω βγάλει ήδη από τα πέντε πρώτα λεπτά της διαδικασίας. Το απλούστερο θα ήταν να διατύπωνα την απόφασή μου ως εξής:
“O μηνυτής είναι μαλακοπίτουρας. Δουλειά δεν έχει να κάνει και τρέχει στα δικαστήρια. Αθώος ο κατηγορούμενος».
Ή
«Ο ενάγων είναι γνωστός μπατίρης και ψάχνει για κορόιδα. Χέστηκε η φοράδα του στ’ αλώνι και ζητάει τα ρέστα. Αθώος ο εναγόμενος!».
Δικαστής είμαι όμως. Και δεν μπορώ να γράψω τέτοια. Και για ν’ αποδείξω τ’ αυτονόητα κάθομαι και γράφω ολόκληρα κατεβατά για να αιτιολογήσω την απόφασή μου. Αρχίδια μάντολες………
Το χειρότερο όμως είναι άλλο. Πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός με την ιδιωτική μου ζωή και με τις κοινωνικές συναναστροφές μου. Έτσι επιτάσσει το καθήκον. Σκατά καθήκον, δηλαδή, αλλά μην το κάνουμε και θέμα.
Ως εκ τούτου έγινα λίγο μονόχνωτος. Στην αρχή σκέφτηκα να φτιάξω μπλογκ αλλά δεν είχε ανακαλυφθεί το ίντερνετ τότε. Είπα να το φτιάξω μόνος μου αλλά βαριόμουν. Κι έτσι το ’ριξα στα Μαθηματικά.
Σύντομα κατάλαβα πως οι μαθηματικοί της εποχής μου είναι στουρνάρια.. Για τα πανηγύρια και πολύ λέω. Δεν με αποδέχονται ως μαθηματικό, γιατί δεν έχω κάνει τις ανάλογες σπουδές ,λένε. Κι εγώ το γύρισα στην πλάκα. Φτιάχνω κάτι προβληματάκια, τους τα ταχυδρομώ και τους αφήνω να σκίζονται. Αλλά δεν μπορούν να τα λύσουν. Τα κωθώνια.
Προβλέπω και το μέλλον. Τα προβλήματα που βάζω θα πάρει τρεις με τέσσερις αιώνες να επιλυθούν. Το τελευταίο μου δε, είναι πολύ ζόρικο. Θα τους παιδέψει τρελά. Θα το λύσει ένας μισοπάλαβος Αμερικάνος αφού θα βασανιστεί καμιά τριανταριά χρόνια. Και η λύση του θα είναι του τύπου «η ζωή σου κύκλους κάνει». Θα γράψει πάνω από 100 σελίδες για ν’ αποδείξει κάτι που λύνεται σε δυο σειρές. Τζώννης δεν είναι? Τι περιμένεις?
Εμένα με λένε Φερμά. Καμιά σχέση με τη φέρμα. Ούτε και το ρήμα φορμάρω. Είμαι σεμνός εγώ. Το μικρό μου είναι Pierre.Οι φίλοι μου με φωνάζουν Λύστο.

12 σχόλια:

  1. Οι μαθηματικοι της δικης μας εποχης τι ψαρια πιανουν αραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαρδέλλες! Α, ρε Λούκρη, α, ρε Λούκρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eγώ δεν μπορώ να καταλάβω, τί εμμονή σ' έχει πιάσει με τα μαθηματικά. Μαζόχας είσαι ? Ποιός Φερμάς τώρα ? Δεν υπάρχει. Γράψε καλύτερα για το σχωρεμένο το Νίκο το Φέρμα, που 'ταν κι ωραίος μάγκας. Ο άλλος ο Wiles έφαγε τα νιάτα του, ν' αποδείξει εάν ο Φερμάς έτσι ή αλλιώς. Ωραία, και τί έγινε ? Ο άλλος χτυπιέται να λύσει την εικασία του Γκόλντμπαχ. Αφού είναι εικασία, πώς θα τη λύσεις, βρε καψερέ ? Παίξε καλύτερα τη Γκλάντμπαχ διπλό, να κονομήσεις και κάνα φράγκο, καημένε. -Τί χτυπιέσαι άδικα ?
    Φίλε, δεν ξέρω για τον Φερμά και όρκο δεν παίρνω για άγνωστό μου άνθρωπο, αλλά οι εδώ δικαστές είναι χαϊβάνια μεγάλα. Στο υπογράφω. Και κάνας-δυό ξύπνιοι να υπήρχαν, στη διαδρομή αποβλακώθηκαν. Μικρά μυαλουδάκια, δε φτουράνε. Με τις παντόφλες στο σπίτι, να γράφουν αποφάσεις, ό,τι τους κατέβει στην κούτρα. Τρώνε και τις φάπες τους από την "ιεραρχία" και έχουν λαλήσει τα παιδιά, όλο φαντάσματα βλέπουν μπροστά τους.

    Καλά, για Λούκρη, ουδέν σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντιγραφω απ'το κειμενο:
    "Σύντομα κατάλαβα πως οι μαθηματικοί της εποχής μου είναι στουρνάρια.. Για τα πανηγύρια και πολύ λέω".

    Ειναι ασχετη η ερωτηση μου στο πρωτο σχολιο?Ο,τι πειτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρεξήγηση, Λούκρη μου! Είναι δυνατόν ΕΣΥ να γράψεις άσχετο σχόλιο? Ήμαρτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαρδέλες; Κυριακάτικα; μπλιάχ! καθίστε να φέρω στο μπλογκ σοκολατίνες να γλυκάνει λίγο η καρδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως, πρέπει να ήταν μεγάλος καργιόλης αυτός ο Φερμά. Τους έβαλε να αποδείξουν πως δεν υπάρχει τριάδα Φερμά. Και ταυτόχρονα έδειχνε τα τρία του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλά τους έκανε, μάγκας ήταν ό,τι ήθελε τους έβαζε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kατάλαβα. Όχι μόνο τους τα έδειχνε, αλλά και τους τα έβαζε, επιπλέον.

    Αμ, αυτός δεν ήταν Δικαστής.
    Αμ, αυτός δεν ήταν Μαθηματικός.

    Αυτός ήτανε Γαμιάς Επικρατείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να πω και εγώ τώρα. Έχω βάλει ένα προβληματάκι εδώ και κάτι μέρες στο Γραφείο Τύπου του κυρίου Λύσ'το - Φερμά, καί δεν δίνει σημεία ζωής. Αλλά έχω γαϊδουρινή υπομονή. Χεχεχεχε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημέρα και καλή εβδομάς.

    -εγώ έχω δεμένο το γαϊδαρό μου.
    αλλά άκουσα κάποιον να λέει λύσ'το! και έτρεξα να 'δώ μη μου τον κλέβουνε.

    -τελικά ΔΕΝ είναι Κυπραίος και ησύχασα.
    μπορείτε να το λύσετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή