Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Πες μου, πώς το λύνεις? -Αστυνόμος Σαϊνης

Μαθηματικό Πρόβλημα, για δυνατούς αλήτες :
Ξεκινάει μια ψαροπούλα, απ' το γιαλό. Ταυτόχρονα, ξεκινάει από την Κατερίνη ο Swear, κατευθυνόμενος προς Αθήνα, καβάλα σ' ένα κινέζικο παπάκι Lifan, με καμένη φλάντζα κεφαλής και λειψά λάδια. Το παπί βγάζει και γαμώ τις κάπνες και ο στρόφαλος βροντάει σαν τα βραχιόλια της γερακίνας. Επειδή ο σωφέρ φοβάται μην πάρει τη μπιέλα στο χέρι, πάει αργά, με σταθερή ταχύτητα 17 χλμ ανά ώρα.
Την ίδια ακριβώς στιγμή, έξω από το Jumbo Bebe, ο Usound κλέβει από μια γριά το τρίκυκλο ποδηλατάκι που μόλις αγόρασε η καημένη, δώρο για τον εγγονό της, ηλικίας τεσσάρων ετώνε. Την ώρα που η γριά φωνάζει στους περαστικούς "κλέφτης-κλέφτης!", ο Usound καβαλάει το mini-γκοτζαμάνικο και πλακώνεται στην ορθοπεταλιά, για να ξεφύγει από το λυντσάρισμα. Στη συνέχεια, βγαίνει στην Αττική οδό, περνάει κάτω από τη μπάρα των διοδίων, δίχως φυσικά να πληρώσει και ξεχύνεται προς την Εθνική οδό, με ταχύτητα τριών χιλιομέτρων την ώρα.
Ενώ ο Swear κατεβαίνει την Εθνική, κάπου όξω από τη Λαμία, τον δαγκάνει μια σφήκα στο χέρι. "Γαμώ τον αντίθεό σου, καργιόλα!", βλαστημάει, ενώ μιά νταλίκα που περνάει ξυστά από δίπλα, του πετάει στη μούρη ένα κυβικό λασπόνερα του δρόμου. Ο παλιόπουστας οδηγός του θηρίου, χαμογελάει σαρκαστικά μέσα από τον καθρέπη του, καθώς προσπερνάει το λαβωμένο παπάκι.
Ο Usound αγκομαχάει πάνω στο ποδηλατάκι του, ρίχνοντας κατάρες στον εαυτό του που δεν έμαθε ποτέ ποδήλατο δίχως βοηθητικές. Το λιοπύρι τον καίει άσχημα, ενώ οι πλαστικές ροδίτσες τριζουν παραπονιάρικα πάνω στην τραχιά άσφαλτο. Μια αλογόμυγα, από παρακείμενα χωράφια, τον έχει πάρει στο κατόπι. Κάθε τόσο κολλάει στο σβέρκο του, με αποτέλεσμα ο Usound ν΄ αναγκάζεται να καρπαζώνει τον εαυτό του, για να τη διώξει. Όμως η μύγα ξανάρχεται και ξανάρχεται. Ο Usound έχει ρίξει στο σβέρκο του τόση καρπαζιά, όση δεν έχει φάει ο μεγαλύτερος γκουρού του προηγούμενου ανοδικού κύκλου. Στο τέλος, η μύγα βαριέται και αποχωρεί.
Ερωτάται : Με δεδομένο ότι αυτά όλα ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 10:24 το πρωϊ, τί ώρα θα συναντηθούν και σε ποιό ακριβώς σημείο της Εθνικής Οδού α) Η σφήκα με την αλογόμυγα β) ο Usound με τον Swear γ) η ψαροπούλα με την νταλίκα ?
Tέλος εκφώνησης. Έχετε δύο ώρες, συγκεντρωθείτε και μη μιλάτε μεταξύ σας. Όποιος συλληφθεί ν' αντιγράφει, δεν παθαίνει τίποτα.

48 σχόλια:

  1. Είσαι άσχετος φίλε.
    -Μήπως είσαι ο μεγαλύτερος γκουρού του προηγούμενου ανοδικού κύκλου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευκολάκι κανά πιο δύσκολο δεν έχει;
    Σιγά μην βρεθεί κανένας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χεχε, αυτό ακριβώς εννοώ κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήθελα να ήξερα, στις πανελλαδικές τί σκατά γράψατε ? Λευκές κόλλες δώσατε ? Σας είπα, να σκεφτείτε πριν απαντήσετε. Χτες μου κατεβάζατε εξισώσεις επί εξισώσεων και σήμερα μούγκα.
    Φυσικά και θα συναντηθούν. Το ερώτημα είναι πότε και πού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύκολο, αλλά μου λείπει η ταχύτητα της ψαροπούλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μεινει απο λαστιχο ο usound κι ο swear θα τον ξαναβρει στους μπαξεδες στις 3 του Σεπτεμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχα δώσει μία κόλλα πού έγραφε: "ό,τι και να γράψω, αυτός ο πούστης ο Godel θα βρει κάτι να το απορρίψει. Πάω για καφέ".

    Καλό βράδυ στην εκλεκτή παρέα της μπλογκόσφαιρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πλαστικά ροδάκια έχει το ποδηλατάκι, "θα μείνει από λάστιχο", λέει η άλλη.
    Καλά. Έχομεν ακούσει και χειρότερα, χεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε,θα μεινει απο πλαστικο τοτε,εκει θα κολλησουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με τοσο ντουμανι καταφερες κι εφτασες λιγο εξω απο Λαμια?Ποσες κλησεις μαζεψες καθ'οδον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστή παρατήρηση, παραδόξως.
    Καμμία κλήση. Πυκνό νέφος κάλυπτε την πορεία μου. Ήμουν πρακτικά αόρατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. … μια καλησπέρα μόνο, γιατί πρέπει να βγω … καλό κείμενο swear … μην ξεχνάτε τον απόδημο ελληνισμό …

    Ο κινέζος εκπέμπει εδώ:

    http://radionowhere.typepad.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν σχολιάζω, αν δεν επιστρέψει ο μπλουζ. Απεργία γραφής. Με παρεξήγησε.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. οχι ρε φιλε, εγραψα δεν τρεχει τιποτα και τα εσβησα, παμε να επιτεθουμε στον κινεζο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όχι, ακόμη! Άστον λίγο να βράσει στο ζουμί του. Έτσι κι αλλιώς, τέτοια ώρα, δεν θ' απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. swear,επειδη ειναι γνωστο οτι η αγαπη σου για τα μαθηματικα συναγωνιζεται την λατρεια σου για την αυτου εξοχοτητα τον βασιλεα υμων ΚΩΝ/ΝΟ τον βου ,μαντευω απο τωρα την σωστη απαντηση...μα καλα,εγω καθομαι και γραφω παπαριες προβληματα,εσεις ΠΟΣΟ μακακες ειστε που προσπαθειτε να τα λυσετε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σαϊνι swear , περιμενω τη λυση , σημερα, αυριο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aυτό το πρόβλημα, ήταν ένα πείραμα με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Δώσε στα μαθηματικά μυαλά ένα θέμα που ξεφεύγει από τα δικά τους μοντέλα και θα τους δεις αμήχανους. Παράδειγμα, αυτός ο παλιός γκουρού, ο Φάντομ Ρόουζ. Χτες, στο πρόβλημα του Ζάρα, κελαηδούσε, με εξισώσεις του Αϊνστάϊν και των Ραμστάϊν. Σήμερα μούγκα. Κι όμως ήταν πολύ απλό. Μια βασική λογική άσκηση, παρά το φαιδρό της εκφώνησης. Ιδού η λύση :
    Ο αυτοκαρπαζόχειρ Usound διανύει 3 χλμ/ω και ο καπνισμένος Swear 17 χλμ/ω, κινούμενοι αμφότεροι στην ίδια διαδρομή από αντίθετες όμως προελεύσεις. Αυτές είναι σταθερές του προβλήματος. Και μάλιστα, πολύ πιό σταθερές, από τη μύγα που πετάει ΔΙΑΡΚΩΣ σε ευθεία γραμμή ! Μα είναι ποτέ δυνατόν μια μύγα να πετάει σε ευθεία γραμμή ? Είναι άτοπο, είναι ανήκουστο. Και όμως, ΜΟΝΟ οι μαθηματικοί ΛΥΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ προβλήματα, δηλαδή ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ προβλήματα. Τέλος πάντων. Είναι δεδομένο ότι οι δύο οδηγοί κάποια στιγμή θα συναντηθούν. Και είναι εύκολο να βρει κανείς σε ποιά χρονική στιγμή και σε ποιό ακριβώς χιλιόμετρο της Εθνικής. Ας το κάνει ένας μαθηματικός, γιατί βαριέμαι να υπολογίζω. Πάμε στο πλεούμενο και στη νταλίκα. Ξέρουμε ότι η βάρκα έχει αποπλεύσει από την Ύδρα. Το λέει το τραγούδι. Άρα πλέει ανοιχτά της Ύδρας, έξω από την οποία θα περάσει κάποια στιγμή το βαπόρι για Κρήτη που θα μεταφέρει τη νταλίκα της εκφώνησης. Ποιά στιγμή ? Δεν έχει και τόση σημασία. Σάμπως είχε καμμία σημασία ότι η μύγα πέταγε σε ευθεία γραμμή ? Ούτε το βλήμα ευθύβολου πυροβόλου όπλου δεν κινείται σε ευθεία και πέταγε η μύγα ? Μένουν τα δύο έντομα. Αυτά, όντως, δεν θα συναντηθούν ποτέ. Υπάρχει όμως λογική εξήγηση γι αυτό : Η σφήκα, κατά το τσίμπημα, πεθαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Aυτος ο zaratustra τα φταιει ολα!Τι σας επιασε και το κανατε παραμαγαζο της ελληνικης εταιρειας μαθηματικων;
    Βαλτε κανα τραγουδακι,ειναι και αργα τωρα...

    La Llorona Mεγαλο ασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. συμπερασμα: ο swear δεν ειναι αλλεργικος στο τσιμπημα της σφηκας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ... συγνώμη για την παρατήρηση ... αλλά οι σφήγκες δεν πεθαίνουν όταν τσιμπάνε ... οι μέλισσες το πεθαίνουν αυτό ... οι σφήγκες είναι σαν τις γυναίκες ένα πράμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Νομίζω ότι η σφήκα ζει. Η μέλισσα, μαλιστα, πεθαίνει. αλλά δε θα πάρω και όρκο... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. η μελισσα πεθαινει γιατι με το τσιμπημα αποχωριζεται και ζωτικα της οργανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ... πολλοί εντομολόγοι μαζευτήκαμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν δεν απαντηθεί το ερώτημα για την σφήκα εγώ δεν γράφω τίποτα. Που δεν γράφω έτσι κι αλλιώς αλλά λέμε τώρα.
    Ερώτημα 35ο, η ψαροπούλα τί καπετάνιο έχει;
    α) Πειραιώτη
    β) Κυψελιώτη
    γ) Μυτηλινιό
    δ) Χιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. και φυσικα νικητης αναδεικνυεται ο χαρος..ΠΑΠΑΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ εβαλε..τον εχω γεννησει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΝΙΚΗΤΗΣ αναδεικνύεται ασφαλώς ο Γεροδήμος.
    Ποιος να συναντηθεί και που;
    Σιγά μην τερματίσουν κιόλας, με πλαστικά ροδάκια και μύγες τσε-τσε.
    Καλά συνέχεια μαλακίες θα λέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η μελισσα οταν σε τσιμπισει πεθαινει, ναι, ναι ειμαι σιγουρος, μονο η παλιοτσιμουχες οι σφηκες συνεχιζουν αλλα τουλαχιστον δε σου μενει το παλιο κεντρι. Μου το λεγε η γιαγια μου οταν ημανε μικρουλης και το θυμαμαι ακομα. Η μελισσουλα οταν ξαντεριαζεται κανει αυτο τον αηδιαστικό ηχο που κανει πορδη γαστρεντεριτιδας η νεογεννητο που το πατά νταλικα: σσφπλιουαρτρλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. με φαγατε παλιογκουρουδες, να σορταρω το γοριλλα δε μου λεγατε; πως ειπατε; εσεις τον σορταρετε με μονοπολυ; ωωωωωιιιιιμμμμμεεεεεε...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. -αυτή η γειτονιά σαν γνωστή μου φαίνεται.
    ξαναπέρασα απο'δώ ή όχι;
    χικ
    μπα! θα ήμουν μεθυσμένος και δεν θυμάμαι.χίκ

    πάντως μια και πεδικλώθηκα από τα σκαλιά της υπόγας χίκ και έπεσα μέσα,
    ας πώ μια καλησπέρα στα παιδιά μη φανώ και αγενής χικ αν και ξουρισμένος κόντρα.

    γειά χαρντάν μάγκες!
    καλησπέρα ωρέ. καλά ειστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ρε μπλούζ, ποιός σου είπε να σορτάρεις? Εμείς είμαστε της μακριάς. Γαϊδούρας........
    Καλησπέρα, σύντροφε albatrus.Πως πάνε οι ναοί των κεφαλαίων? Πριονίζεις τα θεμέλιά τους? Αργεί η επανάσταση? Δώσε το σύνθημα ,όταν είναι να διαλύσουμε το σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. doc, υπαρχει ενα φορουμ γεματο ειδικους οι οποιοι ανιδιοτελως δινουν τα φωτα τους σε κιριζια σαν και μενα, να 'ναι καλα οι ανθρωποι, εχουν βγαλει τοσα πολλα πια που δινουν συμβουλες απο χομπυ, να βγαλει και κανενας ερημος κακομοιρης κανενα ψιλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ακόμα συχνάζεις εκεί? Το μαγαζί είναι για τελειωμένους. Χύμα κονιάκ, χύμα κρασί, ρεβυθόζουμο, μπομπότα, καφέ καραβίσιο, παπατζηλίκι. Δεν λέω άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. να τους δεις πως περιγραφουν το μελλον με επιστημονικες μεθοδους... οσο να 'ναι με συνεπαιρνουν, και μη νομιζεις, ολα για τη δοξα, οι ιδιοι ειναι ζαμπλουτοι, τι αναγκη να εχουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ε, τώρα που έκανε κόμμα ο Μάνος θα τους τσακίσει τα παϊδια! Το κόμμα του αυτονόητου, είπε. Θα πάρει και τον Ανδριανόπουλο, μάλλον. Ξεσκονίζω το εκλογικό μου βιβλιάριο από τώρα. Μούρθε ένα ανατσουτσούρωμα, μια εθνική ανάταση, μια ελπίδα, βλέπω φως στο τούνελ, η Ελλάς θα μεγαλουργήσει. Οχι δεν βλέπω φωνές ούτε ακούω εικόνες. Πήρα μικρή δόση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πληροφορίες πως ο Γιωργάκης ο ποδηλάτης προτίθεται να κατεβεί ως συνεργαζόμενος με το νέο κόμμα ελέγχονται ως ανακριβείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ασε, το βιβλιαριο καταργηθηκε, απο ποτε εχεις να ψηφισεις που τολμας να κρινεις τους ογκολιθους της πολιτικης; ντροπη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καταργήθηκε? Και πως ψηφίζουμε? Δια βοής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ξερω και γω; μηπως μετρανε ψηφους; παταει κατι κουμπια εκει ο δρυμιωτης και βγαινει το αποτελεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. λουκρακι μου που χαθηκες; μαυρα ματια κανουμε να σε δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ευτυχως που δεν σου ξεφυγε ενα -γ-ενδιαμεσως,μπλουζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή