Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ο Μίζας και Τίποτας




Προς
‘Ολα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνα, 8.10.09


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ


• Καταγγέλλουμε τον απελθόντα Υπουργό Υγείας Κο Αβραμόπουλο ως πολιτικά ανακόλουθο, αφερέγγυο και αδίστακτο.
• Συνεπέστατος στη γραμμή της πολιτικής αναξιοπιστίας, πρωταθλητής των μεγάλων λόγων, των υποσχέσεων και δεσμεύσεων χωρίς αντίκρυσμα, αλλά και της ιδιοκτησιακής αντίληψης άσκησης της εξουσίας, επιδεικνύοντας συμπεριφορά Μαυρογιαλούρου, εγκαταλείποντας τον Υπουργικό θώκο, στο παρά πέντε, φρόντισε και τακτοποίησε νομοθετικά τις εκκρεμότητες και προφανώς τις δεσμεύσεις του απέναντι στα εξωϊατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ολιγοπώλια της υγείας, τα οποία σκανδαλωδώς ευνοήθηκαν επί θητείας του.

• Πάνω στην αναμπουμπούλα των εκλογών και δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή τους, επανελήφθη το ίδιο απαράδεκτο σκηνικό των εκλογών του 2007, όταν δύο μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, λάθρα πέρασε το Π.Δ.198/2007, δώρο και αυτό στα επιχειρηματικά συμφέροντα της υγείας.

• Έτσι και τώρα λειτουργώντας εν κρυπτώ κατά την προσφιλή του τακτική, πέρασε με «διπλωματική μαεστρία» το Π.Δ. 180/2009(ΦΕΚ Α210/2.10.09), που αφορά τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, φέρνοντας σε πέρας την επιχείρηση «ξεπούλημα της Π.Φ.Υ. στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ολιγοπώλια της υγείας».

• Άραγε γιατί αυτή η πρεμούρα; Ποιους εξυπηρετούσε; Για τον κο Αβραμόπουλο δεν υπάρχουν όρια; Δεν υπάρχουν φραγμοί;

• Με αυτόν τον άθλιο τρόπο, ολοκλήρωσε το επιχειρηθέν και ακυρωθέν νομοθετικό πραξικόπημα του Αυγούστου 2008, μετά την αποκάλυψή του και τον ξεσηκωμό του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας, αλλά και την παρέμβαση του τότε Πρωθυπουργού.
• Τα πειστήρια του «εγκλήματος» είναι υπαρκτά και όποιος αμφιβάλλει τον προκαλούμε δημόσια να τα αμφισβητήσει.

• Με την ευκαιρία της αποχώρησής του από το Υ.Υ.Κ.Α. έγραψε για μιά φορά ακόμη στα κατώτερα των υποδημάτων του τις δημόσιες γραπτές και ενυπόγραφες δεσμεύσεις του, τις δημοκρατικές διαδικασίες και ένα μεγάλο μέρος του ιατρικού κόσμου της χώρας.

• Πρόκειται για απαράδεκτη πολιτική πράξη απροκάλυπτης προώθησης της πλήρους εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας, που με συνέπεια υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια της Υπουργίας του.

• Δεν απομένει καμιά αμφιβολία πλέον γιατί επέδειξε έλλειμμα πολιτικής βούλησης να νομοθετηθεί σαφές πλαίσιο για την Π.Φ.Υ., παρότι πάμπολλες φορές εξαγγέλθηκε για επικοινωνιακούς λόγους και ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

• Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, ήταν ο χώρος της Π.Φ.Υ. επί των ημερών του κ. Αβραμόπουλου να έχει καταστεί «ξέφραγο αμπέλι», όπως κατ’ επανάληψη καταγγείλαμε ως Ι.Σ.Α.

• Ο κ. Αβραμόπουλος με την πολιτική του αυτή πράξη , ολοκλήρωσε τη συνειδητή πολιτική επιλογή του της πλήρους επαγγελματικής εξόντωσης του μαχόμενου ΄Ελληνα ελεύθερου επαγγελματία γιατρού και άνοιξε πεδίο δόξης λαμπρό για τα SUPER – MARKETS της Υγείας.

• Δεν μας απομένει παρά να αναφωνήσουμε ΑΞΙΟΣ! ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ!!

• Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. να εξετάσει με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία το νομοθετικό αυτό δωράκι στο επι θύραις ΚΑΡΤΕΛ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και τις συνέπειές του, ώστε να επιτευχθεί μια νομοθετική ρύθμιση που θα υπηρετεί τη Δημόσια Υγεία και τον ΄Ελληνα πολίτη κατά το πρότυπο του Π.Δ. 84/2001 και όχι τα συμφέροντα των ολίγων.

• ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.
• Υπενθυμίζουμε ότι το Π.Δ. 84/2001 που αντικαταστάθηκε από το κατασκεύασμα του κ. Αβραμόπουλου, ήταν αποδεκτό από τον ιατρικό κόσμο και τους κοινωνικούς εταίρους, είχε προηγηθεί διάλογος και εκινείτο προς την ορθή κατεύθυνση. Πρότασή μας και δέσμευσή του ήταν με βάση και τις επισημάνσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ όσον αφορά την εξουσιοδοτική διάταξη να προχωρήσει σε θέσπιση νόμου που θα διασφάλιζε πλήρως τη δημόσια υγεία και την επαγγελματική και επιστημονικη ανεξαρτησία των ιατρών κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Τίποτε από αυτά δεν τηρήθηκε.

• Στο πλαίσιο των μηνυμάτων που εξέπεμψε η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, προσβλέπουμε ότι θα επαληθευθεί ο σεβασμός προς την κοινωνία των πολιτών και θα γίνει πράξη η συμμετοχή τους στην κοινή προσπάθεια για μια «καλύτερη Ελλάδα» σύμφωνα και με την πρόσφατη ρήση του Πρωθυπουργού κ.Γ.Παπανδρέου.


Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΤ.ΡΗΓΑΚΗΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

15 σχόλια:

  1. Τις διαδικασίες κατάργησης προεδρικού διατάγματος που αφορούσε στην ιδιωτική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και υπεγράφη τρεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές, κίνησε η αρμόδια υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
    Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 180, με τίτλο «Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία και προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Σημειώνεται ότι το Π.Δ. εστάλη στα Ιωάννινα, προκειμένου να το υπογράψει ο Κάρολος Παπούλιας, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ήδη μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να ψηφίσει. Υπεγράφη την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως την επομένη, τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τις εκλογές. Με το Π.Δ. επιτρεπόταν η ίδρυση φορέων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από μια ιδιωτική εταιρεία, με μοναδική προϋπόθεση να περιλαμβάνεται στον σκοπό τους η παροχή ιατρικών ή οδοντιατρικών υπηρεσιών. Επρόκειτο για ρύθμιση που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας.

    Για το ζήτημα είχε ερωτηθεί χθες η νεά υπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είχε δεσμευτεί ότι θα μελετήσει το ζήτημα και θα απαντήσει στη συνέχεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το νέο Προεδρικό Διάταγμα που καταργεί το προαναφερθέν υπεγράφη ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστα usound... νά'ταν μόνο η υγεία... Τελικά Π.Δ. και νόμοι φτιάχνονται για κάποιους. Αλλά δεν φτάνει μόνο η διαπίστωση...
    Γι'αυτό και δεν πιστεύω κανέναν (της πολιτικής εννοώ)... 10ετίες τώρα. Μάλιστα δράττομαι και της ευκαιρίας για ένα αποκαλυπτικό βιβλίο (στο παρελθόν είχες προτείνει και εσύ 1 πολύ καλό και γι'αυτό... αναλαμβάνω την ευθύνη "διαφήμησης"... αν νομίζεις ότι δεν συνάδει με το πνεύμα του παρόντος βλογκ σβήσε το σχόλιό μου) :

    "ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" του

    Θεόδωρου Δημοσθ. Παναγόπουλου ....

    πίσω μέρος του βιβλίου:

    -----------------------------------------------------

    "Η Ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές και τους Ισχυρούς οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να αποσιωπούν να αποκρύπτουν ή το χειρότερο να παραποιούν και να αλλοιώνουν την αλήθεια κατά το δοκούν, αποκοιμίζοντας τον λαό και αποστερώντας τον από την αληθινή ιστορία του. Διδασκόμαστε έτσι μαι κατασκευασμένη, μία ΄εικονική ιστορία΄ που εξυπηρετεί πάντοτε την εκάστοτε άρχουσα τάξη - η οποία έχει την τάση να εξωραΐζει γεγονότα προς όφελός της... Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας αποκαλύπτει με τόλμη οδυνηρές και συγκλονιστικές αλήθειες για την μεγάλη Επανάσταση, ανασύρει γεγονότα που αποκαθηλώνουν κατασκευασμένους ήρωες και αποδίδει τιμές στους αληθινούς αγωνιστές και στους αληθινούς μάρτυρες της Παλιγγενεσίας"

    -----------------------------------------------------

    Δεν είναι τυχαίες οι πάμπολλες αναφορές σε 1 "αγράμματο" άνθρωπο. τον ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ. Εξηγεί και την προέλευση και το "πως" κάποιων σημερινών τζακιών...

    Στυλιανέ ειδικά για σένα θα σου προτείνω 1 καλό... ip-εξάσφαιρο ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στου Αλή έχει από καιρού καταργηθεί η συμβατότης των σχολίων με το θέμα. Οπότε, μέσα είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο τρίτο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται:

    "επανελήφθη το ίδιο απαράδεκτο σκηνικό των εκλογών του 2007, όταν δύο μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, λάθρα πέρασε το Π.Δ.198/2007, δώρο και αυτό στα επιχειρηματικά συμφέροντα της υγείας"

    Ποιό ήταν όμως το ΠΔ198/2007 πόυ πέρασε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2007;;; Πριν το παραθέσω να το εξηγήσω, με απλά λόγια: ήταν μια άθλια διάταξη, που επιτρέπει την ανάπτυξη ιδιωτικών τμημάτων-από ιδιωτικές επιχειρήσεις- ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ. Δηλαδή,πας πχ σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αλλά το αιματολογικό εργαστήριο πχ είναι ιδιωτικό, ανήκει σε εταιρεία.


    Το Βήμα , στις 25 Σεπτεμβρίου 2007:

    "Ειδικότερα στο άρθρο 9 του προεδρικού διατάγματος 198, το οποίο υπογράφει ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Επιτρέπεται η ένταξη και λειτουργία σε ιδιωτικές κλινικές μιας ή και περισσότερων μονάδων παροχής εξειδικευμένων υγειονομικών υπηρεσιών διαγνωστικού ή θεραπευτικού χαρακτήραπου ανήκουν σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα». Η διάταξη αυτή αντικαθιστά την παράγραφο 1 του άρθρου 18 του προεδρικού διατάγματος 235/2000 το οποίο υπογράφει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα το άρθρο του προεδρικού διατάγματος του 2000 έλεγε: «Απαγορεύεται η ένταξη και λειτουργία σε ιδιωτικές κλινικές αυτοτελών (σ.σ.: που ανήκουν σε άλλα Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα) Ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ...»".
    ...
    "Την ίδια στιγμή παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Οι επιχειρηματίες με «όχημα» τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα διεκδικούν τη διοίκηση των Μονάδων που θα κατασκευαστούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν μόνο τη φύλαξη, τη σίτιση, την καθαριότητα και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Θέλουν να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση και κατ΄ επέκταση στα κέρδη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι ιδιώτες θα ενδιαφέρονταν να αναλάβουν και το μάνατζμεντ μεγάλων δημοσίων νοσοκομείων".

    Απ'ότι φαίνεται υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως και στην Ελλάδα για τα θέματα της Υγείας. Μέχρι σήμερα τα θέματα που είχαν ανοίξει ήταν τα Οικονομικά και ότι είχε άμεση σχέση με αυτά (Οδηγίες και Ντιρεκτίβες -Recomendations and Directives), τώρα ανοίγει και το θέμα "Υγεία" με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τους θεσμούς όσο και τις εργασιακές σχέσεις. Όπως σε όλα τα θέματα θα υπάρχει μεγάλη συζήτηση και το "προϊόν" των διαβουλεύσεων θα ειναι ένα συμβιβαστικό κείμενο Οδηγιών και Συστάσεων που θα προσπαθεί να ευχαριστήσει όλες τις απόψεις. "

    Να το θυμόμαστε:ΣΔΙΤ= άλωση του Δημοσίου και διαμερισμός των ιματιων του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και που ειναι το περιεργο...
    Αν δεν πολουσε την υπογραφη του ( αφου η ψ..η του ειναι μαραμενη)πως θα περασει τα δυσκολα χρονια που ερχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ιδια δεν εκανε και ο αλλος ο .....πισωγλεντης με τα ιδιωτικα κολλεγια παλι δυο ημερες πριν παραδωσει το υπουργειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παει κι αυτος!
    Κανενας που να μην εχει σκελετους στην ντουλαπα υπαρχει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Emena de me pezete?
    Parepiptontos sas ida kirie U "Sta akra" me ti Viki Flesa ke isastan katapliktikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή