Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Αρμάντο



«Ουδείς προφήτης στον τόπο του», που λέει κι η λαϊκή ρήση. Κι έτσι ο Νταλάκας, πληγωμένος από την έλλειψη κατανόησης των Μυτιληνιών συμπολιτών του, σάλταρε στο καϊκάκι, κύμα πήρε, κύμα άφησε, ξέρασε τα σωθικά του, χτύπησε 25 πίεση απ’ τ’ αλάτι που κατάπιε και τσουπ ξημερώματα στον Περαία. Στα μπαγκάζια του ένα μονόκλ, κάτι γκέττες, μια μαύρη ζακέτα και πολλή αυτοπεποίθηση. Έκοψε δρόμο μέσα από περιβόλια, ξαλάφρωσε πορτοκαλιές, κόπρισε λεμονιές, πότισε πευκάκια και κατά το σούρουπο σκάει μύτη στην πλατεία τού Συντάγματος.
Τέχνη δεν ήξερε ο Τηλέμαχος Νταλάκας, την εργασία τη σιχαινόταν. Βάραγε ταμπούρλο το στομάχι του , τον έσφιξαν οι λόρδες, αλλά ο τρελλός με την τρελλάρα του γεμίζει την κοιλάρα του. Ξεζαλικώνεται τα μπαγκάζια, φοράει τη ζακέτα, τις μπότες και το μονόκλ, ανηφορίζει δυό σκαλάκια κι αρχίζει να εκφωνεί λόγο πολιτικό σε άπταιστη καθαρεύουσα. Ιδρύει κόμμα επί τόπου, κόμμα κυανολεύκων, εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις, δημιουργεί Υπουργείο έρωτος και βαφτίζεται ταχύτατα από τους διερχομένους Πρόεδρος. Τσιμπάει και κάτι δεκάρες για το υπαίθριο σόου και βγάζει τη νύχτα μπέικα.
«Η δουλειά έχει ψωμί», σκέφτηκε ο Τηλέμαχος και το ‘ριξε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Τσούρμο οι περίεργοι, «πες τα, Πρόεδρε!», «ρίχ’ τα, μεγάλε!», ε!, δεν θέλει και πολύ να την κάνει τσίου ο άνθρωπος. Κότσαρε κι ένα ψηλό καπέλο, φόρεσε και το μπλαζέ υφάκι και την έβγαζε κοτσάνι ο Πρόεδρας. Βόηθαγε και το μπόι του κι η λόρδωσή του και σε λίγες μέρες πρώτη φίρμα στην Αθήνα. Την ανθίζονται τη δουλειά οι φραγκάτοι καφενόβιοι της περιοχής, τον μπάζουν τον Τηλέμαχο στις παρέες τους, χειροκροτούν τις παρλαπίπες του, σπάνε πλάκα με τις ατάκες του, πίνει και τρώει τζάμπα ο τρελλάρας, ανατσουτσουρώνονται και κάτι μουστόγριες με την παλαβομάρα του, χέζεται στο τάλλαρο ο παλαβιάρης.
Περιζήτητος ο Πρόεδρας, πληθαίνουν οι οπαδοί του, ανάγκη μεγάλη να διαδοθούν οι πρωτοποριακές ιδέες του. Προκύπτει, λοιπόν, ανάγκη εντύπου. Και στήνει εφημερίδα με χορηγίες ο μουρλός και πουλάει χιλιάδες φύλλα την ημέρα , "δώσε και μένα ,μπάρμπα!" Και σκαρώνει και πρωτοσέλιδο:
«Αθηναίoι βγάλτε με
και θα περνάτε φίνα
φρενoκoμεία πάμπoλλα
θα κτίσω στην Αθήνα».
Αλλά είχε μεγάλο ανταγωνισμό ο Πρόεδρας. Ταραχώδης η εποχή του μεσοπολέμου, οι κυβερνήσεις πέφτανε, φρέσκοι πολιτικοί μαϊντανοί ξεφυτρώνανε από παντού, ξεπέρασαν σε παροχές τον Τηλέμαχο, ξέφτισε η θωριά του. Κι έπεσε σε μαρασμό και στο αλκολίκι.
Πέρασε κι ο μπόγιας ένα βράδυ, τον βρήκε περιπλανώμενο, τον πέρασε για θηριώδη κόπρο και τον μπαγλάρωσε. Στη διαδρομή πήρε πρέφα πως επρόκειτο περί είδους διαφόρου των κυνών και τον ξεφόρτωσε σε ένα ωραίο κτηματάκι στο Δαφνί, όπου εφιλοξενούντο αναλόγου συμπεριφοράς όντα.
Τα έμφυτα χαρίσματα τού ηγέτη, όμως, γρήγορα αποκαλύπτονται. Και σύντομα ο Δελαπατρίδης κατέλαβε το αξίωμα της πρωθυπουργίας τού ιδρύματος με την τεράστια έκταση και τα πάμπολλα οικοδομήματα. Κι άφησε το κτιριάκι της Παλαιάς Βουλής στους γνωστικούς της εποχής. Και εφάνη η τεράστια αξία της ευεργεσίας του Χιώτη λεφτά Δρομοκαϊτη για την οποία ο Σουρής συνέγραψε:

Ω Εορτή των Εορτών...Ω ευτυχής ημέρα!
Ω! τώρα πρέπει ο καθείς του Άστεως πολίτης
να βάλει στο μπαλκόνι του μια κόκκινη παντιέρα
με μιαν χρυσή επιγραφή " Ζωρζής Δρομοκαϊτης"
Ναι! τώρα πρέπει στολισμός με δάφνες και μυρσίνες
Ναι! τώρα πρέπουν κανονιές, φανάρια και ρετσίνες
Φρενοκομείο κτίζεται και στη σοφή Ελλάδα!
Α! ο Θεός εφώτισε τον Χιώτη τον Ζωρζή
και τώρα μέσα στου Δαφνιού την τόση πρασινάδα
θα βρίσκουμε παρηγοριά κι η μνήμη του θα ζει
Ω μέγα ευεργέτημα των ευεργετημάτων!
Ω μόνον οικοδόμημα των οικοδομημάτων!

13 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον φτωχούλη τον Αρμάντο! Δηλαδή, όπου φτωχός πολιτικός και η μοίρα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα έτοιμα! Εκκρεμούν μεταφράσεις όρων, όροι χρήσης, καταχώρηση domain name και πάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που κράτησα από τους χτεσινούς πανηγυρισμούς:
    Γιωργάκης: Πάμε για την πράσινη ανάπτυξη!
    Κai το πλήθος: Αντρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς!
    ουχαχα! έχει να πέσει περονόσπορος! θα φάνε και τα φλούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εχουν μεινει φλουδια ? απ τους προηγουμενους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να ψάχνουν στους σκουπιδοντενεκέδες σήμερα τα Πασόκια, κάτι θα ξέρουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το youtubaki σε τι ενόχλησε ? χάλασε την αισθητική σας ο χαρούλης η την είδατε capital??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είχα βάλει ένα videaki για τον Αρμαντο αλλά το έφαγε η μαρμάγκα
    τεσπα ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άραγε, πόσοι συνάνθρωποί μας έχουν συνειδητοποιήσει το εξής:

    "Το να εισαι οπαδός κάποιου είναι ηθικά βλαβερό, όποιος κι' αν είναι αυτός"

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή