Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Η Ασπάσω και το κλέος

Μπουκιά και συγχώριο το πουτανάκι. Αλλά κι ο Ιππόδαμος, ωραίος άντρας. Το ζόρι ήταν ο πατέρας της. Πρόσωπο αξιοσέβαστο στη Μίλητο καθότι διοικούσε το μεγαλύτερο φροντιστήριο τής περιοχής. Γραφόσουν στο φροντιστήριο τού Αξίοχου κι έβγαινες μεγάλος και τρανός. Ειδικά στην παρλαπίπα. Το άσπρο μαύρο έκανες και σου χτυπάγανε και παλαμάκια.
Το ξέκωλο , εκτός απ’ τα θεσπέσια καπούλια και τη φάτσα Μαστροκώστα, είχε και μια γλώσσα ροδάνι. Κρεμόσουν απ’ τα χείλια της. Άσε που παρακολουθούσε και τα μαθήματα του πατέρα της και σου τραβούσε κάτι αναλύσεις για τη γέννηση τού σύμπαντος να σου ‘ρχεται περίοδος! Ενθουσιάστηκε απ’ όλα τούτα ο Ιππόδαμος και, παρά τον κίνδυνο να τον τουλουμιάσει στο ξύλο ο γέρος, το στραμπούλιξε το πορνίδιο και του δίδαξε και τις άλλες χρήσεις της στοματικής κοιλότητας.
Όμως ο Ιππόδαμος ήταν και τύπος ανήσυχος. Δεν τον χωρούσε το χωριό. Κι έτσι ξενιτεύτηκε στη μεγάλη πόλη, που τότε τη λέγανε Αθήνα. Είχε και μια κλίση στο σχέδιο, βρήκε τους Αθηναίους να ασχολούνται με το αν θα μπει στην κυβέρνηση ο Καρατζαφέρης, τους έχτισε τον Πειραιά, είδαν οι καράβλαχοι πρώτη φορά στη ζωή τους ολοκληρωμένο σχέδιο πόλεως, χαραγμένα οικόπεδα, μεζονετούλες και πλατείες και να σου μεγάλος και τρανός ο Ιππόδαμος. Και κατά τον ρουν των γεγονότων και τα ειωθότα της εποχής αντί ν αγοράζει Πόρσε, αγόραζε αγοράκια, έκανε τσιμπούσια, μάζευε και παλλακίδες-γιατί μερικοί προσκεκλημένοι ήταν ανώμαλοι κι ήθελαν και γυναικάκια -και τη βόλευε μπέικα ο Βωβός της αρχαιότητας.
Κι εκεί που κουτούπωνε τον πισινό ενός δούλου, του ήρθε η φλασιά. «Ρε κείνο το πουτανάκι η Ασπασία, τι να γίνεται; Δεν το φέρνω δω να τους μουρλάνω όλους που έχουν πήξει στις χαμηλοκώλες και στις κουτσομπόλες; Τσιμπούσια μετά διαλέξεων. Να χαίρεται το μάτι σου, να φχαριστιέται ο φαλλός σου και να χαϊδεύονται τ’ αυτιά σου ταυτόχρονα. Της Ασπασίας θα γίνει!».
Της τραβάει την προσκλησάρα ο Ιππόδαμος, λιγώνεται η μικρά με την ιδέα πως την περιμένουν τα μεγάλα σαλόνια, καβαλάει το χάι σπιντ Μίλητος- Παλούκια και σε λίγους μήνες-άργησε το γρήγορο καθότι είχε κύμα- τσουπ στη βιλάρα τού Ιππόδαμου.
Το μαθαίνει η κουτσομπόλα ο Κριτίας ,πως ο Ιππόδαμος Ψινάκης έφερε φρέσκο πράμα και λαχταριστό ,και το κάνει βούκινο στους καφενέδες. Κι έπεσε επιδημία σιελλόροιας στους παραλήδες κι ανυπομονούσαν πότε θα δουν την Ασπάσα και πότε θα πάρουν πάσα.
Τους αφήνει ένα εικοσιτετράωρο να βράζουν στο ζουμί τους ο πορνόγερος και την επομένη ρίχνει το κάλεσμα για το τσιμπούσι. Και πήξανε οι μπαρμπέρηδες στο τάλλαρο και στις τρίχες καθότι οι αρχαίοι την κόμη περί πολλού την είχαν.
Μπαστακώθηκαν απ’ το σούρουπο στις ντιβανάρες του Ιππόδαμου ο Κριτίας κι ο Φειδίας κι ο Αναξαγόρας κι ο Αμεινοκλής κι ο Εβαϊων και περίμεναν την άφιξη της Ασπάσως. Που όταν έσκασε μύτη, τους έφυγε η ούγια , αλλά το παίξανε και λίγο μπλαζέ ,ως υπαγόρευε η αριστοκρατική καταγωγή τους.
Τρούπωσε στην αντροπαρέα η Ασπασία, ξάπλαρε δίπλα στον Αναξαγόρα ,που ήταν κοντοπατριώτης και παιδί σπαθί, ματσούλησαν τα κοψίδια κι ήρθε η ώρα τού μπεκρουλιάσματος (σημ. αρθρογράφου: πρώτα την έκαναν ταράτσα οι πρόγονοι και μετά σούρωναν κι όχι τούμπαλιν σαν εμάς που πλακωνόμαστε στα ξίδια και μετά ψάχνουμε για πατσατζίδικο και μπουγατσάδικο). Κι επειδής το κρασί θέλει παιχνίδια το ‘ριξαν στον κότταβο. Μόνο που αντί να σημαδεύουν με σταγόνες κρασιού απ’ το ποτήρι τους ακίνητους στόχους, βάλανε στο σημάδι μια ζουμπουρλού μισόγυμνη χορεύτρια που περπάταγε με τα χέρια. Κι έτσι άρχισε να μπαίνει στο νόημα η Ασπάσω για το πώς πιτσιλούσαν τα θηλυκά οι Αθηναίοι.
Κύλαγαν οι μέρες, ξεναγούσε ο Ιππόδαμος την Ασπασία στην πόλη και σκεφτόταν τον τρόπο να την ξεφορτωθεί απ’ το σπίτι ,καθώς βγήκε η βρώμα πως ο πολεοδόμος το γύρισε στις γυναίκες και δεν του καθόντουσαν τ’ αγοράκια. Απ’ τη δύσκολη θέση τον έβγαλε η Μιλήσια που του εξεδήλωσε την επιθυμία ν’ ανοίξει σχολή ρητορικής. Στο μεσοδιάστημα είχε θαυμάσει τις ιδέες τού Αναξαγόρα στην Αγορά αλλά και κατ’ ιδίαν κι είχε ποζάρει και για ένα άγαλμα τού Φειδία. (αυτό αποκλειστικά κατ’ ιδίαν).
Αφού βρήκε τις άκρες η Ασιάτισσα έκανε και το μεγάλο σάλτο. Σπίτι κάτω απ’ την Ακρόπολη και τα λεφτά ντούκου. Επίπλωση και τέσσερις σκλάβες ο Ιππόδαμος, ο Φειδίας έκανε το μεσίτη, κάτι πρέπει να τσόνταρε κι ο Αναξαγόρας κι έτοιμη η καλύβη που θα στέγαζε τις φιλοσοφικές ανησυχίες της.
Βοήθησε κι ένας στρατηγός, ο Αντιγένης, που διαφήμισε το μελίρρυτο τής νεαράς, με το αζημίωτο βέβαια, και τίγκα η καλύβη από μαθητές. Ούτε ο Στρατηγάκης στις δόξες του όταν άνοιγε παράρτημα για να μαθαίνουν οι μπόμπιρες το γκουντ μπάι.
Οι κακοήθεις λέγανε πως αυτό δεν ήτανε σχολή αλλά «οίκος». Τους έγραφε η Ασπασία εκεί που δεν πιάνει μελάνι ,απορροφημένη γαρ με τη διδασκαλία του πρωταρχικού στοιχείου στους Αθηναίους και με την καταμέτρηση του μπαγιόκου που ξεχείλιζε απ’ τα ερμάρια.
Ώσπου μια μέρα βροντάει την πόρτα της ο Σωκράτης. Και την άρχισε στα κολακευτικά πως τάχα μου ήθελε να τον μυήσει στη γνώση της. Καταφερτζής και λαοπλάνος ο αχρείος ,την έπεισε πως ήταν μπατίρης αλλά φιλομαθής. Κι έτσι ο Σωκράτης ήταν ο πρώτος που «διδάχτηκε» βερεσέ. Αλλά έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και μια νύχτα τον τσάκωσε αγκαλιά με τον Αναξαγόρα, έγινε σκηνή μεγάλη, αλλά τελικά παρέμειναν καλοί φίλοι. Και οι τρεις τους……….


Και πέρναγε ο καιρός κι εκπαιδεύονταν οι Αθηναίοι και μάθαιναν τα ρητορικά σχήματα και τις περικοκλάδες του λόγου. Καθάριζε ο λαιμός τους, μιλούσαν από στήθους και φούσκωνε το στήθος τους που όλα αυτά τους τα έμαθε η Ασπασία η Μιλήσια. Φήμες πως μέχρι και μουγγοί μίλησαν μετά την παρακολούθηση των ιδιαιτέρων της ελέγχονται ως ανακριβείς απ’ τους ιστορικούς.
Κάπου κει έσκασε μύτη ο Περικλής. Για την ακρίβεια, δεν έσκασε , αλλά της την έσκασε. Έβαλε για ρουφιάνο το Φειδία που την προσκάλεσε σπίτι του ,τάχα μου για κάτι επείγον. Κι έπεσε πάνω στον ηγέτη και λιγώθηκε η γλωσσού κι έχασε τη μιλιά της. Η εξουσία θαμπώνει, ως γνωστόν, τα γυναικάκια κι η κυρία ,πια, δεν μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση. Ένα προβληματάκι υπήρχε, ο Περικλής ήταν παντρεμένος, αλλά ο έρως κάτι τέτοια μικροπράγματα τα ξεπερνά κι όπως χρόνια δεν κοιτά, τα εμπόδια τα πηδά.
Τ’ ακούμπησε στεγνά, κατά το σύνηθες, ο Περικλάκος στη σύζυγο, γλύκανε κι αυτηνής η πίκρα, έκανε στην μπάντα κι άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για τη νομιμοποίηση του μεγάλου έρωτα.
Συνεχίζεται............

68 σχόλια:

  1. Αυτη τη λεπτομερεια, οτι εμοιαζε στη Μαστροκωστα, δεν την γνωριζα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάμπως γνώριζες τον καταπύγωνα Ιππόδαμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μπουτια τους μπερδευανε,αυτοι οι αρχαιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kι αν κρίνουμε από σένα, εξακολουθούν να τα μπερδεύουν και στη σύγχρονη εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α! ώστε έτσι έγινε το κονέ, Ασπασίας - Περικλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και με προξενητη πρωτο,Ευη!Η μηπως προξενητρα?Μ'αυτους ποτε δεν ξερεις τι σε περιμενει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε συνέταιρε, λυπήσου την! Πάνω που κάτι αρχίζει και πιάνει απ' τα κείμενα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου φαίνεται ότι συχνάζει σε άλλο blog τώρα.
    Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δίκιο έχεις! Θα πήρε το μάτι της το καινούργιο ομορφόπαιδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για πες μου κι εμενα σε ποιο μηπως και πεταχτω μια βολτα να δω τι ψαρια πιανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μήπως είναι το καινούργιο που βάλατε στη λίστα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τους τυπους με την καραμπογια λες,Ευη?Βρε,αν κρεμασουν ολα τα ομορφοπαιδα,αυτοι τσαμπα θα πανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εσένα τί σε νοιάζει, βρε παπαγαλάκι της ΕΤΕ; Μυρίστηκες ψητό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο βαψομαλλιας ειναι κορυφη αλλα εχει βρωμισει τελευταια μετα το «θανατο» του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ειθισται,μπλουζ,ολοι οι πεθαμενοι να βρωμανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τον πατησε το τραμ στη βιεννη... ουουουχαχαχαχαχα, εκει μεσα ειναι φευγατοι τελειως, εχουν και κεινο το νουμερο την ιωαννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μην τολμησετε παραλληλισμο,σας εφαγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ναι, ενώ εδώ συχνάζουν λογικοί! ουχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ειδες τι αναγκη εχουμε το αλτερ εγκο μας, οχι το τσανελ, ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βρε, εδώ που καταντήσαμε , μέχρι και τη Λούκρη έχουμε ανάγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τη Λουκρη και τα μάτια σας! Αντε γιατί λείπουν και οι υπόλοιποι υποστηρικτές να πουν μια καλή κουβέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μετά από τέτοια ομφαλοσκόπηση τού Μπλούζ, αντε να γράψεις το δεύτερο μέρος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ακομα βλεπω και παρακατω ευτυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. πως με είπες usound; Παπαγαλάκι της ΕΤΕ; καλά κάτσε να β΄΄αλω την ανάλογη φωτό κάπου την έχω κρυμμένη στο μπλογκ μου. όποιος τη βρει έχει δύο ΕΤΕ που θα πάρω από την ΑΜΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τωρα που επεσε η τιμη,Ευη,καντες πεντε τις ΕΤΕ,να εχει και ενδιαφερον η αναζητηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. πιο πολύ ενδιαφέρον έχει η φωτό από τις ΕΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπλουζ,αν συνεχισεις τις ξεγυρισμενες μακαροναδες,ουτε με καθρεφτακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιατί; Χρειάζεται να βλέπεις για να 'δεις' το φως σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. οι ξεγυρισμενες τερμα, αυτοσυγκρατηση...

    πρεπει να το βλεπεις καθημερινα και να το καμαρωνεις, τονωνει το ηθικο λενε οι ψυχολογοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το θέμα είναι να το καμαρώνουν..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δεν πατε καλα,γενικως,οι αντρες!Δυο μετρα εισαστε κι εστιαζετε σε μερικα εκατοστα?Βρε,βιτσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Άμα θυμώσω, ψηλώνω δυό πόντους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σε πετυχα,λοιπον!Δυο μετρα εισαι μονιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μπλουζ,ποιος σε εκανε καρπαζοεισπρακτορα,κατα δηλωση σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ο υπηρετης του χαρου λουκρη, ξερω, αφορμη ζητατε για να του τα χωσετε... παρ' ολα αυτα το ηθικο μου ειναι ενταξει ακομη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τι σχεση εχει το ηθικο με τον λαμογιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Διαγράψου πάραυτα από αναγνώστης! Και σ' είχα για τζιμάνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ε, οσο ναναι το επηρεαζουν το ηθικο οι φαπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μα κι εσυ,εστησες σβερκο εκει που πηγες κι εμπλεξες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ρε, γιατί νομίζεις πως ο Χάρος δεν εμφανίζεται ως αναγνώστης; Τον αποκλείει το μπλογκ αυτόματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ασχετο, μα φοβερο...
    http://www.youtube.com/watch?v=O9JkUHbIl1s&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αν ειναι να πεφτει το ηθικο , καθε που πεφτει το ΧΑΑ ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ελπιζω να μην υποκρυπτεται καποιο υποννοουμενο... διαφορετικα θα θεσω θεμα testdrive ακριβως μετα την επομενη μεγαλη πτωση... υπο την αιγιδα του ρον... ουουχαχαχαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Να ρίξω το νούμερο 2; Αλλά θα περιμένετε και το τρίτο το μακρύτερο..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. blues,καλη ιδεα,περιμενω με αγωνια τα αποτελεσματα !
    Αλλά για να ειναι αξιοπιστο , να ειναι μετα απο μεγαααλη πτωση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. το ενδιαφερον και η διαθεση συμμετοχης σου με τιμα, δε θα σε απογοητευσω... ουχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Απλώς, απλή αναγνωστρια θα ειμαι , των -ειμαι σιγουρη- κατορθωματων σου. χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. νεα χυλοπιτα, παει το ηθικο μου, στα ταρταρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κυκλοφορησε τα σε βιβλιο,μπλουζ.Ευπωλητο το βλεπω να γινεται.Ουχαχαχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. ακαρδες, δε σας ξαναμιλαω για κανα μηνα, θα πνιξω τον πονο μου στα blues...
    http://www.youtube.com/watch?v=39W46dLA8BI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. φαγαμε ban , Λουκρη μου !
    κατσε να τον αποτελειωσω !

    http://www.youtube.com/watch?v=ZshJfWzgmok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Βρε,τι εχουμε παθει!Ο ενας θα κανει τεστ ντραϊβ,ο αλλος μας εχει στην αναμονη για το νουμερο 2,αλλα μας απειλει και με το τριτο το μακρυτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή